Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Palestina kräver mer engagemang av omvärlden

Uppdaterat fredag 28 juni 2013 kl 00.19
Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 16.59
Leila Shahid, palestinsk ambassadör till EU. Foto: Per Enander/Sveriges Radio.

Leila Shahid, palestinernas ambassadör till EU, kräver att omvärlden engagerar sig mer för att få i gång fredförhandlingarna.

I dag har Israel godkänt att det byggs nya bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem. Det hotar att störa USA:s utrikesminister John Kerrys planer på att försöka få i gång fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier.

Ekot har träffat Leila Shahid som säger att allt har blivit sämre sedan palestinierna fick status som permanent observatörsstat i FN förra året.

– Den palestinska ekonomin är mycket dålig. Arbetslösheten stiger, speciellt bland unga och nästan ingen investerar längre då läget har blivit så osäkert, bland annat till följd av vad som hände sedan vi fick status som permanent observatörsstat, säger Leila Shahid, som är på besök i Stockholm för att delta i Palmecentrets Anna Lindh-seminarium.

– Israel straffade oss genom att under en period inte överföra våra palestinska skattepengar, pengar som är mycket viktiga för vår ekonomi. Israel sa att pengarna användes för att betala av den palestinska myndighetens skulder för elräkningar, säger hon.

Att den amerikanske utrikesministern John Kerry nu inleder sitt femte besök i Mellanöstern på mindre än ett halvår hoppas Leila Shahid ska innebära ett starkare engagemang i fredsfrågan från USA och EU-länderna.

Kerrys mål är att försöka få igång direkta fredsförhandlingar mellan Israeler och Palestinier, som legat nere sedan 2010.

Men Kerrys ankomst föregicks i dag av ännu ett besked från Israel om fler bostäder för israeler på ockuperat område. Utrikesdepartementet i Washington meddelade att dagens besked från Israel "uppenbarligen inte kommer underlätta".

Palestinierna kräver en frysning av nya bosättningar som ett krav för att börja förhandla, medan israelerna inte accepterar några förbehåll.

Leila Shahid säger att det budskap hon som palestinsk ambassadör betonar kraftigast i Bryssel är att EU-länderna bör använda sin kraft som viktig handelspartner för att pressa Israel.

– EU borde använda detta kort. EU borde säga till israelerna att om ni vill vara vår partner så måste ni respektera villkor om internationell rätt, medborgerliga rättigheter och fredsprocessen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".