Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten

Hanöbukten delvis tom på fisk

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 12.51
"Vi har inte fångat någonting alls"
(1:46 min)
Orsaken till fiskbristen i Hanöbukten är fortfarande oklar. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio.

Havs- och Vattenmyndigheten konstaterar att Hanöbukten drabbats hårt av utarmning av fisk och att flera andra skador på ekosystemet finns i området. I dag lämnas en rapport till regeringen. Mats Svensson är utredare på myndigheten och han säger att särskilt bottenfisket är skralt.

– Där har vi inte fångat någonting alls, och det är ganska anmärkningsvärt, säger Mats Svensson.

Trots att myndigheten nu i ett halvår undersökt orsakerna till den i vissa områden fisktomma Hanöbukten har de inte hittat någon enskild orsak. Rapporterna från allmänheten är däremot många – och också anledningen till att regeringen gett myndigheten i uppdrag att titta på detta.

Bland annat handlar det om sårskadad fisk och säl, tidigare ovanliga former av böldskador har upptäckts. Fisk som inte växer till sig har också rapporterats. Men också att vissa områden är helt tomma på fisk.

Förklaringen kan vara att flera miljöfaktorer samspelar i just Hanöbukten och att den påverkan som utsläppen har på Östersjön förstärks där, säger Mats Svensson.

– Troligtvis beror det på att de havsströmmar och vindar vi har här gör att vattnet ackumuleras inne i Hanöbukten. Det är också en av de saker vi undersöker.

Vad ska Havs- och Vattenmyndigheten göra åt det här?

– Det ska vara ett ministermöte i höst. Det är möjligt att vi kommer att ha ett inspel att vi ska ha skarpare beting när det gäller kväve och fosfor, säger Mats Svensson.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".