Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny utbildning ska ge fler barnsjuksköterskor

Publicerat fredag 28 juni 2013 kl 16.29
"Det har inte räckt med snabba insatser"
(2:04 min)
Idén till den nya utbildningsformen kommer från Vårdförbundet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

För att öka antalet specialistsjuksköterskor planeras en helt ny utbildning på neonatalvården på Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Det är vår högsta prioritet i dag att höja andelen specialistutbildade sjuksköterskor, säger Mikael Norman verksamhetchef på Karolinska sjukhuset.

Planen är att utforma en akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, liknande den ST-tjänstgöring som läkare gör för att specialisera sig. Det innebär att den sjuksköterska som vidareutbildar sig kommer att ha en utbildningsanställning med lön, och alltså inte behöver ta tjänstledigt eller finansiera sin vidareutbildning själv. Den akademiska specialisttjänstgöring som är under utformning, kommer att leda till en specialisering inom barnsjukvård med nyföddhetsvård som särskild inriktning.

– Vi jobbar just nu med att ta fram befattningsbeskrivningar och anställningsvillkor för den här nya typen av ST-specialistsjuksköterskor, säger Mikael Norman.

Det är en stor samordning som nu måste ske med en rad aktörer, som sjukhus, klinik, landsting och universitet. Idén till den nya utbildningsformen kommer från Vårdförbundet. Där välkomnar man förstås beslutet från nyföddhetsvården i Stockholm. Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrateg, tror att man måste hitta nya sätt att angripa bristen på specialistsjuksköterskor.

– Det har inte räckt med de här snabba insatserna, till exempel att man betalar en liten del av utbildningen eller där man egentligen har låtit sjuksköterskan helt själv ta ansvar för att vården ska kunna bedrivas på ett bra sätt genom att så många som möjligt utbildar sig. Istället tar vi ett större grepp i samhället och säger att vi behöver hitta ett system där vi säkrar tillgången på specialistsjuksköterskor, genom att ge bra villkor, både för verksamheten och för sjuksköterskan själv under utbildningstiden, säger Lisbeth Löpare Johansson.

Mikael Norman på Neonatalvården i Stockholm, hoppas att den nya utbildningen ska kunna starta vid årsskiftet. För problemet med bristen på specialistsjuksköterskor måste åtgärdas. På hans egen klinik är andelen 47 procent.

– Jag menar att vår vårdkvalitet är suboptimal. Vi måste ha en högre kompetens när det gäller omvårdnaden på vår klinik, säger Mikael Norman.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".