Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner trotsar och bildar riskkapitalbolag

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 06.00
Antalet arbetslösa i Lindesbergs kommun har ökat och kommunen försöker nu bryta trenden. Foto: Scanpix/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Flera kommuner funderar på att starta egna riskkapitalbolag för att säkra jobb på landsbyggden trots att risken är stor att de bryter mot kommunallagen. I Lindesberg har kommunen skrivit in det som en punkt i årets verksamhetsplan.

– På något sätt måste vi se till att landsbygden ska överleva och komma på egna sätt och jag tycker att det här är en jättebra lösning, säger socialdemokraten Anders Ceder kommunalråd i Lindesberg.

De senaste två år har antalet personer som är öppet arbetslösa eller med i någon av arbetsförmedlingens aktivitetsprogram i Lindesbergs kommun ökat med över tio procent. Från 1033 i maj 2011 till 1141 i maj 2013. Nu söker kommunen efter olika lösningar för att bryta trenden och funderar att starta ett riskkapitalbolag tillsammans med den lokala banken och tre närliggande kommuner Nora, Ljusnarsberg och Storfors.

– Tanken med det här är att det ska finnas möjlighet för små enmans-, fåtalsföretag att kunna låna mindre summor som är nödvändiga som smörjmedel för att få igång eller utveckla verksamheter. Det här kallas riskkapitalbolag för att man tar en liten större risk än vad bankerna vågar ta, säger Anders Ceder.

Kommunerna vill alltså låna ut pengar till lokala företag som behöver för att på så sätt säkra jobb och skatteintäkter - men det finns ett problem. Det är olagligt.

– Jag har väldigt svårt att se att det finns stöd i kommunallagen. Det påminner om bankverksamhet och det är inte kompetensenligt enligt kommunallagen. Det är också så att, i varje enskilt fall där man går in och stödjer, krävs det synnerliga skäl och här handlar det om att man går i borgen för deras lån, säger Olle Lundin professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet.

Förvaltningsrätten i Göteborg har tidigare i år behandlat ett liknande ärende där Bengtsfors kommun genom ett av sina kommunala bolag lånat ut pengar till ett privat företag. I det fallet konstaterade förvaltningsrätten att kommunen gjorde fel. Trots det tror inte kommunalrådet Anders Ceder i Lindesberg att deras upplägg med ett rikskapitalbolag strider mot kommunallagen.

– Jag tycker att det är förenligt att små kommuner som vi här i Bergslagen ska kunna överleva så att inte alla arbetstillfällen ska hamna i storstäderna. Då är det här helt förenligt.

Men det argumenten håller inte, enligt Olle Lundin.

– Ett synnerligt skäl är inte ett arbetsmarknadsskäl, det står tydligt i propositionen till kommunallagen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".