Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska EU-parlamentariker: USA:s övervakning skadar samarbete

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 05.17
"Jag är faktiskt ganska förvånad"
(2:37 min)
Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Svenska europaparlamentariker reagerar kraftfullt på de senaste avslöjandena om USA:s övervakning. Det är tyska Der Spiegel som rapporterar att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska ha avlyssnat inte bara europeiska medborgare även EU:s institutioner.

– Dels är det dåligt i sak att USA spionerar på EU. Men dessutom har vi väldigt viktiga förhandlingar där vi måste samarbeta. Och om man just nu ägnar sig åt att undergräva förtroendet blir det samarbetet lidande, säger Christofer Fjellner, moderat i Europaparlamentet.

EU-ambassaden i Washington och EU:s FN-ambassad i New York ska inte bara ha telefonövervakats utan också dataövervakats. Amerikanska säkerhetstjänsten NSA ska på så sätt ha fått tillgång till interna dokument och epost mellan tjänstemän och politiker, enligt tyska Der Spiegel. Också EU:s högkvarter i Bryssel misstänks ha övervakats. Uppgifterna kommer från det material som den ursprungliga källan till övervakningsavslöjandena Edward Snowden lämnat och som Der Spiegel har läst.

Christofer Fjellner, som är moderat i Europaparlamentet, menar att om de här uppgifterna stämmer kommer det få konsekvenser för relationerna mellan EU och USA.

– Förutsättningen för samarbete mellan demokratier som USA och de europeiska är att man litar på varandra. Och om det är så att man spionerar på varandra blir förutsättningarna för ett gott samarbete så otroligt dåliga. Till exempel förhandlingen om frihandel blir svårare om det är så att vi inte kan lita på att det vi säger i slutna rum förblir i slutna rum, utan att något tjuvlyssnar i alla lägen.

Hur förvånad är du?

– Jag är faktiskt ganska förvånad. Jag trodde att västvärldens demokratier samarbetade mot världens diktaturer och inte ägnade tid och energi åt att tjuvlyssna och spionera på varandra. Det behövs inte; det känns väldigt onödigt och olyckligt, säger Christofer Fjellner (M).

Carl Schlyter är också EU-parlamentariker men för Miljöpartiet. Han menar, precis som Christofer Fjellner, att avslöjandena skadar relationen mellan EU och USA och han tycker att tidpunkten när de kommer gör det hela ännu allvarligare.

– Precis nu ligger EU i startgroparna för att förhandla ett frihandelsavtal med USA. Nu blir det väldigt svårt att ha ett förtroendefullt samtal. Internationella förhandlingar bygger på något slags förtroende. Om man vet att den andre hela tiden försöker skaffa sig fördelar genom att veta vad vi pratar om internt, då bygger det inte längre på förtroende utan på misstänksamhet och misstro.

Hur kraftfullt tycker du att EU:s ledare ska uttrycka sig gentemot USA?

– Det är väldigt viktigt att USA lägger korten på bordet och att vi reder ut det här en gång för alla. Ska man ha ett förtroendefullt samarbete kan det inte gå till på det här sättet, om det som nu skrivs är sant, säger Miljöpartiets Carl Schlyter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".