Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klyftorna ökar i världen

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 09.26
Forma nya mål inför 2015
(2:16 min)
Klyftorna ökar mellan de som har och de som inte har, mellan kontinenter men också inom länder. Foto: Chris Hawley/Scanpix.

I dag är det 700 miljoner färre extremt fattiga i världen än det fanns 1990. Men ändå tvingas en av åtta människor i världen gå till sängs hungrig.

Det är nu drygt två år kvar innan FN:s milleniemål om bland annat minskad fattigdom och barnadödlighet ska vara uppfyllda. Mycket går åt rätt håll men man kommer inte att nå fram i alla mål enligt Monica Lorensson som arbetar på UNDP:s Nordiska kontor i Sverige.

– När det kommer till utbildning har det skett stora framsteg men samtidigt har takten mattats av. Och det beror på att det är de svåraste områdena kvar helt enkelt, som konfliktområden eller avlägsna byar eller barn som är funktionshindrade.

Årets genomgång av FN om hur långt man nått med milleniemålen visar att det än i dag är över 100 miljoner barn under fem år som är underviktiga – ett av sex barn under fem år kan fortfarande inte äta sig mätt.

Det är främst i Sydostasien och i Afrika söder om Sahara som barn lever under så svåra förhållanden.

Men man kan också vända på kakan och se att antalet barn som är överviktiga hela tiden ökar. Runt 43 miljoner barn under fem år är i dag överviktiga vilket motsvarar 7 procent av det totala antalet barn i världen som är under fem år.

I de afrikanska länderna söder om Sahara har antalet barn som väger för mycket mer än fördubblats de 10 senaste åren. Från 3 procent till idag 7 procent.

Och i samma land kan man se en stark utveckling för vissa grupper medan andra i landet får det allt svårare.

Klyftorna ökar mellan de som har och de som inte har, mellan kontinenter men också inom länder. De fattiga bor på landsbygden eller i slumbebyggelse runt storstäderna. Och de fattiga får allt mindre del av utvecklingen. Till exempel så bor över 83 procent av dom som inte har tillgång till rent vatten på landsbygden.

Nu har jobbet med att ta fram de mål som ska ta vid 2015 påbörjats, mer än en miljon människor runt om i världen har fått säga vad de tycker är viktigaste . Där lyfter människor fram rätten till arbete, kunna försörja sig själva och bra utbildning.

Att själv få vara med och forma målen tror Monica Lorensson kommer att bidra till en större medvetenhet om vilka krav man kan ställa på sina politiker.

– Vi kommer få se en befolknng som är mycket mer insatta i vad de har rätt i, och det kommer sätta krav på korrupta regeringar och givare, säger Monica Lorensson på UNDP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".