Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Religion inte skäl för hemundervisning

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 23.27
"Svenska skolan är icke-konfessionell"
(1:52 min)

Det finns inte några synnerliga skäl att låta fyra judisk-ortodoxa flickor i Göteborg undervisas i hemmet i stället för i skolan. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till och river därmed upp Kammarrättens tidigare dom om att det skulle vara tillåtet.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut väntas bli vägledande för kommuner och domstolar i lägre instanser.

Leah Namdar är mamma till barnen och säger att det är absurt att tro att hennes barn kan gå i vanlig skola.

– I think they are crazy. Honestly? That’s the craziest, most ridiculous thing to say. I’m not going to experiment on my children, säger Leah Namdar. 

Göteborgs kommun och familjen har tvistat om de fyra unga flickornas skolgång. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen i dag kan i slutändan bli vägledande när andra minoriteter i framtiden vill försöka undvika den offentliga allmänna undervisningen, något som tidigare bland annat de kristna Plymouthbröderna försökt.

Flickorna är mellan 8 och 14 år och skolgång under föräldrarnas tillsyn har tidigare bedömts också av kommunen fungera tillfredsställande. Men i en ansökan efter en lagändring 2009 som skärpte kraven för tillstånd angav föräldrarna tydligt att anledningarna till specialskolgången var religiösa – något som Göteborgs kommun inte accepterade som giltigt skäl.

En av anledningarna till att familjen valt att låta flickorna studera hemma har varit oro för mobbning. Men inte ens rädsla för mobbning är skäl nog för att få studera hemifrån. Det anser folkpartisten Bertil Östberg som är statssekreterare på utbildningsdepartementet.

– Nej, svenska skolan är ju icke-konfessionell. I den svenska skolan ska alla barn kunna gå oavsett vilken religion deras föräldrar har. Och självklart ska man också kunna klä sig på olika sätt utan att bli mobbad, säger Bertil Östberg.

Familjen kommer att överklaga domen till Europadomstolen.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".