Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trygghetsrådet hjälper fler i arbete

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 06.45
Nya siffror från Trygghetsrådet
(1:56 min)
Carl-Gustaf Leinar, vd Trygghetsrådet. Foto: Jeanette Hägglund/TRR

Det var fler tjänstemän som förlorade jobbet och sökte stöd hos Trygghetsrådet under första halvåret i år, jämfört med samma period året innan. Samtidigt är det fler än tidigare som har fått ett nytt arbete. Det visar nya siffror som Ekot tagit del av från Trygghetsrådet.

– Ja, idag går det väldigt bra. 90 procent av dem som sökt vårt stöd har gått vidare till nytt jobb, eller startat eget. Så bra har det aldrig gått sedan 1974.

Det säger Calle Leinar som är vd på Trygghetsrådet, som ägs av Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacket PTK, och som jobbar med omställning för  tjänstemän i det privata näringslivet.

Bäst har jobbsökandet gått i Skåne och Västsverige. Arbetsgivarna i Stockholm är mer avvaktande. Att merparten av de uppsagda finns i storstäderna är en av orsakerna till att rekordmånga har fått nytt jobb. En annan är att offentliga sektorn nyanställer, bland annat för att täcka pensionsavgångar.

Det är strukturförändringar i olika branscher som ligger bakom de flesta neddragningarna, säger Calle Leinar.

– Det är branscher som telekom, media, läkemedelsindustrin och så vidare. Därifrån kommer de flesta.

En av alla de som fick gå när forskningsenheten Astra Zeneca i Södertälje lades ner förra året var Gunilla Nygård.   

– Att vara arbetslös, det är inget som man trott skulle hända och naturligtvis får man en knäck på självförtroendet. Man hamnar utanför det sociala sammanhanget som jobbet betyder.

Men det tog bara fem månader för Gunilla Nygård att hitta ett nytt jobb med hjälp av Trygghetsrådet. Den första juni började hon på sitt nya jobb.

– Idag är jag verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det känns väldigt spännande, en helt ny typ av verksamhet och organisation.

Gunilla Nygård har fått gå ner något i lön och sämre villkor är en ny  trend, enligt Trygghetsrådets vd Calle Leinar.

– Tidigare är vår erfarenhet att det är många som har fått både bättre jobb och bättre betalt. Det vi har sett den sista tiden, är att så är det inte nu. En huvudförklaring är att många kommer från en sektor som har haft väldigt höga löner, läkemedelsindustrin, och de går till offentlig sektor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".