Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allianssplittring om höjd maxtaxa

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 01.24
"Moderaterna är inte beredda att höja avgiften"
(1:51 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Två av regeringens fyra partier vill att det ska bli dyrare att ha barn på dagis. Taket för maxtaxan på dagis kan höjas, tycker centerledaren Annie Lööf. I söndags föreslog kristdemokraternas ledare, Göran Hägglund, en höjning av taket i maxtaxan för att få mer pengar till ökad personaltäthet. Men moderaterna säger nej.

– Det kan vara rimligt att höja taket i maxtaxan, med tanke på att det har funnits i tio år. Att göra en justering och frigöra pengar för att kunna satsa på mindre barngrupper, ökad kvalitet för det tror jag de allra flesta föräldrar skulle vilja se, säger Annie Lööf.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund föreslog i söndags i sitt tal i Almedalen att taket för maxtaxan till dagis ska höjas för att det ska bli mer pengar till förskolan som kan ge fler förskollärare. Han får alltså stöd av regeringskollegan Annie Lööf och Centernterpartiet.

Även Folkpartiet är positivt till ett sådant förslag. Regeringspartierna håller var för sig på och diskuterar frågan med för stora barngrupper i förskolan säger centerledaren Annie Lööf.

– Varje parti tittar på hur ska vi förstärka förskolan och hur ska vi få bättre kvalitet på den och då är det

Moderaterna vill inte höja taket i maxtaxan för dagis. Det säger Tomas Tobé som är talesperson i utbildningsfrågor för moderaterna.

– Moderaterna är inte beredda att höja avgiften till förskolan. Men vi får givietvis diskutera detta vidare med Kristdemokraterna. Vi tycker det är bättre att de förskolor och de kommuner som har för stora barngrupper, det är där de behöver minskas.

Moderaternas partistyrelse föreslår inför partistämman i höst att kvaliteten på förskolan ska stärkas genom att Skolinspektionen ska ges ett tydligare ansvar att granska barngruppernas storlek och personaltätheten. Men det ger ingen möjlighet till bestraffning av dom kommuner som har för dålig kvalitet säger Thomas Tobé.

– Nu tycker vi att vi börjar med att ge Skolinspektionen ett uppdrag och det ska också vidgas så att det även gäller dom fristående förskolorna. Jag tror att dem här inspektionerna kommer att leda fram till att de förskolor och de kommuner som har för stora barngrupper dom kommer nu att komma under luppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".