Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Korruption leder till fällande dom

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 06.23
"Motsäger allmänna bilden"
(2:13 min)

Var femte anmält fall av mutbrott leder till fällande dom, det visar en rapport om korruption som Brottsförebyggande rådet presenterar idag. Att var femte döms punkterar myten om att alla skulle komma undan, säger Lars Korsell enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

– Det finns ju en slags bild av att korruption är väldigt svårt att bekämpa, och svårt att bevisa i domstol och att man går på pumpen hela tiden, men så är det ju inte, säger Lars Korsell enhetschef på Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt Lars Korsell på BRÅ leder var femte anmälning till fällande dom. Det är en hög andel, enligt BRÅ, eftersom korruption är så svårt att utreda.

Och räknas bara de anmälningar med tillräcklig information för att gå vidare med en utredning – så är det var tredje anmälen som leder till fällande dom, säger Lars Korsell:

– Det tycker jag motsäger den allmänna bilden av ett närmast hopplöst område att bekämpa.

BRÅ har tittat på samtliga närmare 700 avslutade ärenden som rör korruption mellan 2003 och 2011, med 1 250 inblandade misstänkta gärningspersoner.    

Den vanligaste mutan är pengar eller en resa. Den vanligaste situationen är att en privatperson, eller att någon på ett privat företag, mutar en offentliganställd inom stat, kommun och landsting. Den vanligaste mutkolven är:

–  Det är en manlig tjänsteman i femtioårsåldern som antingen har beslutande makt eller så kan personen påverka beslut genom att ta fram lämpliga underlag och rigga beslut eller liknande.

Varför är det svårare att muta kvinnor?

– Det finns säkert genusförklaringar till det. Men om jag skulle våga mig på en gissning så är det för att mycket korruption sker i sektioner där kvinnor är underrepresenterade som byggbranschen eller kring beslut som handlar om byggande.

Tidigare har Konkurrensverket uppskattat att den totala upphandlingen inom offentlig sektor är värd någonstans mellan 500 och 600 miljarder om året.

Och det är också här risken för korruption är störst enligt Lars Korsell på BRÅ:

– Det handlar om så mycket pengar och det är så många som konkurrerar om att leverera till kommun och stat. Så det är klart att det är väldigt lockande att försöka påverka upphandlingen.

Ärenden som rör korruption är vanligast i de tre storstadsområdena. Stockholms län överskuggar resten av landet med 45 procent av alla ärenden. Därefter kommer Skåne med elva procent. Trea hamnar Västra Götaland med tio procent av alla ärenden.

De tre storstadområdena har omkring hälften av landets befolkning men två tredjedelar av samtliga korruptionsärenden. Men ser man bara till den kommunala nivån är korruptionsärendena spridda jämt över landet.

– Det kan vara allt från att en privatperson vill ha ett lägenhetskontrakt till ett viktigt bygglov, eller att man vill att en inspektör inom hälsovårdsförvaltningen ska titta åt andra hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".