Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Följ utvecklingen i Egypten

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 10.45

Protesterna i Egypten fortsätter och klockan 17 på tisdagen gick demonstranternas ultimatum mot president Mursi ut. Ekot följde utvecklingen under hela dagen.

Jesper Engström:

Efter helgens massprotester och våldsamheter i bland annat Kairo har president Mursi fått ett ultimatum av oppositionsrörelsen: avgå senast kl 17 (i dag tisdag), annars inleds en kampanj av civil olydnad.

Även militärens arméchef gav på måndagseftermiddagen Mursi en frist på 48 timmar att komma överrens med oppositionen, annars kommer ett ingripande för att skapa lugn i landet. President Mursi har avvisat detta ultimatum.

Sedan helgens oroligheter har att antal ministrar lämnat Mursis regering. I går avgick fem ministrar, bland annat turistministern. I dag på morgonen meddelade utrikesministern att han lämnar.

10:29, 2 July 2013

Jesper Engström:

Under natten ringde USA:s president Barack Obama, som befinner sig på statsbesök i Tanzania, till Egyptens president Mursi. I ett uttalande från Vita huset sägs att "President Obama uppmuntrade president Mursi att vidta åtgärder för att visa att han är lyhörd för deras (demonstranternas) synpunkter och betonade att den aktuella krisen bara kan lösas genom en politisk process", enligt TT.

10:34, 2 July 2013

Jesper Engström:

En domstol beordrar att den avsatte statsåklagaren Abdel Maguid Mahmoud ska återinsättas, och fastställer därmed vad en tidigare domstol redan kommit fram till.

Åklagaren sparkades i november förra året, i samband med att Mursi genom ett dekret gav sig själv ökad makt. Dekretet innebar en allvarlig upptrappning av Mursis kraftmätning med rättsväsendet, och utlöste stora gatuprotester, skriver TT.

11:25, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Nationella räddningsfronten skulle inte stödja en militärkupp och litar på att militären med sin tidsfrist inte hotar med att inta en politisk roll.
Det säger oppositionsgruppen i ett uttalande. Gruppen vill se en modern och demokratisk stat med utrymme för alla politiska inriktningar, även politisk islam, heter det.

"Vi litar på arméns deklaration, som återges i uttalandet (i måndags), att de inte vill ge sig in i politiken, eller spela någon politisk roll", enligt TT.

12:15, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Den egyptiska staten måste ta ansvar för landets säkerhet, anser den liberale veteranpolitikern Wael Nawara i Kairo.

-Ingen vill att armén ska styra, men att den ska säkra och stå bakom demokratin. Det finns regler för den demokratiska processen som Mursi har brutit mot, säger han i telefon till TT.

-Det viktigaste just nu är att polisen och militären inte bekämpar demonstrationerna utan står bakom folket, så vi inte får samma situation som i Syrien.

12:38, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Den egyptiska armén är kluven och vill inte styra landet, men tvingas gå in eftersom president Mursi förlorat kontrollen, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet till TT.

-Jag tror att militären både jublar och hatar det här. Det var en nesa för dem förra året när Mursi avsatte försvarschefen. Nu har de ett gyllene tillfälle att visa vem som bestämmer, men å andra sidan vill de inte styra landet som har hopplösa ekonomiska utsikter.

-De är inte kompetenta att styra landet utan vill lämna över till politiker som de kan skylla på. Det har funnits en tyst pakt om att Muslimska brödraskapet sköter politiken och militären säkerhetspolitiken, tillägger Jönsson.

12:39, 2 July 2013

Milan Djelevic: Christer Fridén, SR:s mellanösterkorrespondent mellan 2003-2007, säger att oppositionen som vill ha bort president Mursi, står inför samma problem som den nuvarande ledningen – att få igång ekonomin.

”Det är det största problemet nu och orsaken till att Mursi förlorat i popularitet", säger han.

Problemet, enligt Christer Fridén, är att vare sig oppositionen eller militären har presenterat något alternativ till den politik som förs nu.

”Problemen är enorma, turistindustrin har fått sig en knäck, miljontals människor uteblir från sina jobb, ingen vågar investera i Egypten som läget är nu, allt detta påverkar ekonomin drastiskt.

Under den förre diktatorn, Mubarak, som avsattes under revolutionen, fungerade Egypten ekonomiskt bättre och folk är i grunden missnöjda med att landet fallit tillbaka. Många hade hoppats på att diktatorns fall skulle ge Egypten ännu bättre ekonomiska förutsättningar. Att det inte blivit så har skapat stor frustration, menar Christer Fridén.

12:52, 2 July 2013

Milan Djelevic: FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppmanade president Mursi på tisdagen att lyssna på det egyptiska folkets krav och engagera sig i en "seriös nationell dialog" för att lösa den politiska krisen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
"Vi uppmanar Egyptens president för att lyssna till de krav och önskemål egyptiska folket uttryckt under de enorma protester som pågått de senaste dagarna”, sa Rupert Colville,
FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter under en presskonferens i Genève.
"Vi uppmanar alla politiska partier och samhällsgrupper i Egypten till att snarast inleda en seriös nationell dialog i syfte att hitta en lösning på den politiska krisen och förhindra en upptrappning av våld. "

13:22, 2 July 2013

Milan Djelevic: På frågan om militärens roll, sa Rupert Colville, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, så här:

"Vi talar om nyligen utvecklad demokrati i Egypten, så det är uppenbart att vad militären gör eller inte är avgörande. Ingenting bör göras som skulle undergräva de demokratiska processerna i landet. "

"Egyptens demokrati är naturligtvis mycket bräcklig och ingen vill se den kollapsa eller falla sönder på något sätt”, sa Rupert Colville enligt nyhetsbyrån Reuters.

13:26, 2 July 2013

Elin: Sitter andra partier utöver brödraskapet i parlamentet? Hur ställer sig dessa?

Milan Djelevic: Här kommer ett svar på din fråga Elin, från Christer Fridén, SR:s mellanösterkorrespondent mellan 2003-2007.

Det finns massor av partier. Här dom fyra största och hur stor andel deras ledamöter utgör i parlamentet.

Demokratiska alliansen 44,9 % (Mursis parti ingår i alliansen)
Islamistiska blocket 25 %
Nya Wafd 7,5 % (liberalt parti)
Egyptiska blocket 6,7 % (socialliberalt)

13:47, 2 July 2013

Milan Djelevic:

- Regeringen har inte lämnat in sin avskedsansökan och det som har tagits upp i frågan är inte sant, säger Ahmad Suleiman till reportrar efter ett möte med delar av regeringen, rapporterar TT.

Sex ministrar har avgått sedan i går, och enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena deltog vare sig försvarsministern eller inrikesministern i mötet.

I dag har även en talesman för presidentkansliet och en regeringstalesman avgått från sina poster.

14:01, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Den egyptiska armén förbereder trupper för att gripa in på gatorna i Kairo och andra städer för att hindra nya sammandrabbningar, om det blir nödvändigt, säger militära källor till Reuters.

Snabba insatsstyrkor ska ha stått klara sedan i fredags för att ingripa om demonstranter attackeras, uppger källorna.

Styrkorna ska ha varit vaksamma mot "militanta element" med koppling till bland annat expresidenten Mubaraks säkerhetstjänst, hos både anhängare och opponenter mot regeringen

15:27, 2 July 2013

Milan Djelevic:

President Mursi och hans premiärminister har suttit i möte med militären för andra dagen i rad, uppger presidentens kansli.

Inga detaljer om innehållet i samtalen gavs, skriver TT.

15:33, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Svenska ambassaden i Egypten uppmanar alla svenskar i landet att vara försiktiga och undvika demonstrationer och folksamlingar, på grund av det osäkra politiska läget, uppger TT.

16:16, 2 July 2013

Per: Hur stor är vänstern i Egypten och vart står det socialdemokratiska partiet politiskt? Viadre undrar jag vilken roll fackförbunden har?

Milan Djelevic: Hej Per.Här besvarar Christer Fridén, tidigare mellanösternkorre för Sveriges Radio, din fråga:
Vänstern är numera ganska svag i Egypten. Ironiskt nog var Mubaraks parti Det Nationaldemokratiska Partiet från början en vänsterinriktad rörelse.
Socialdemokraterna är små och dess huvudsakliga inriktning är att vara ett sekulärt alternativ till islamisterna.
Alliansen Det Egyptiska Blocket där vänsterrörelserna ingår har omkring 7 procent av ledamöterna i parlamentet.
Fackföreningsrörelsen har inte alls samma maktställning som hos oss. Dess roll är alltså ganska liten.

16:28, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Den egyptiska oppositionen har utsett Nationella räddningsfrontens Mohamed ElBaradei för att förhandla övergången, rapporterar AFP

16:42, 2 July 2013

Milan Djelevic: Kajsa Boglind, SR:s utsända i Egypten befinner sig just nu på Tahrirtorget i Kairo, och hon rapporterar om ett lugn trots att oppositionens tidsfrist gått ut, utan att presidenten Muhammad Mursi har avgått.

Det finns alla fall inga uppgifter just nu som gör gällande att presidenten ska ha hörsammat kravet, men stämningen på torget är segerviss och uppsluppen, enligt Kajsa Boglind.

Demonstranterna kommer att tåga från torget mot presidentpalatset under kvällen.

17:15, 2 July 2013

Milan Djelevic: Islam Habib, egyptenkännare och statsvetare tror att militärens tidsfrist överskuggat oppositionens tidsfrist. Vilket innebär att presidenten har fått till imorgon på sig att agera på ett sätt som speglar folkets vilja.

Om inte Mursi väljer att avgå, tror Islam Habib att det kan bli någon form av överenskommelse, där presidentent tvingas utlysa nyval. Det är mindre troligt att militären tar över i något som skulle likna en statskupp.

17:19, 2 July 2013

Milan Djelevic:

Egyptens militär kan komma att upplösa parlamentet, utlysa nyval och tillfälligt häva grundlagen om president Muhammad Mursi och landets opposition inte kan komma överens under morgondagen.

Det uppger en militärkälla till Reuters.

Källan säger att Väpnade styrkornas högsta råd (Scaf) just nu diskuterar detaljer kring hur den politiska krisen ska kunna lösas.

Scaf övertog makten i Egypten när förre presidenten Hosni Mubarak störtades 2011, skriver TT.

17:51, 2 July 2013

Dervis Kilic:

Tiotusentals demonstranter, har samlats på Tahrirtorget visar livesändningar från platsen som blivit synonym med uppror i Egypten.

Revisorn Mona Elghazawy säger till nyhetsbyrån AFP att hon är "mycket oroad".

- Det är nu en kamp mellan alla statliga institutioner och islamisterna.Hundratals anhängare till presidenten samlades utanför Kairos universitet.

20:44, 2 July 2013

Dervis Kilic: De tiotusentals demonstraterna som befinner sig på Tahrirtorget kräver återigen nyval.

- För mig betyder demokrati folkmakt och nu vill folket att presidenten avgår säger arbetslöse Muhammed Abdel Hadiin, till Ekots utsända Kajsa Boglind som befinner sig i Kairo.

20:52, 2 July 2013

Dervis Kilic:

Militära källor uppgav tidigare i dag att, om presidenten inte lyckats lösa den politiska krisen till i morgon eftermiddag så skulle konstitutionen avskaffas och parlamentet upplösa.

21:13, 2 July 2013

Dervis Kilic: Den egyptiska armén vill inte styra landet, men tvingas gå in då president Mursi förlorat kontrollen, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet till TT.

- Det har funnits en tyst pakt om att Muslimska brödraskapet sköter politiken och militären säkerhetspolitiken, säger Jönsson som anser att mycket tyder på att armén redan har en lösning, med en annan falang av Muslimska brödraskapet, till hands.

21:15, 2 July 2013

Dervis Kilic:

Sju människor ska ha dödats på tisdagen i sammandrabbningar i Kairo mellan anhängare och motståndare till Egyptens president Mohamed Mursi, rapporterar AFP som hänvisar till sjukvårdspersonal och hälsomyndigheter i Kairo

Ett dussintal personer ska även ha skadats i sammandrabbningarna i stadsdelen Giza i Kairo "varav flera skadats allvarligt” säger sjukvårdare.

22:10, 2 July 2013

Dervis Kilic:

Alldeles nyss höll Mursi ett tv-tal, där han meddelade att han inte kommer att avgå, och uppmanar militären att dra tillbaka sitt ultimatum.

23:53, 2 July 2013

Dervis Kilic: Mursi hänvisar i sitt tv-tal till att han har valts i ett demokratiskt val.

23:55, 2 July 2013

Dervis Kilic:

De dödsfall och skador som rapporterats under kvällen har enligt al-Ahram skett vid mindre protester och inte vid de främsta platserna för protester, som exempelvis Tahrirtorget och presidentpalatset.

Enligt rapporter på Twitter verkar en del av sammandrabbningarna ha ägt rum vid Kit Kat-torget i Kairo. Lokalbor och journalister rapporterar om skottlossning, militärnärvaro och krossat glas på gatorna.

23:57, 2 July 2013

Dervis Kilic:

I sitt tv-tal som fortfarande pågår sa Mursi bland annat: Den tidigare revolutionen var fredlig. Valet var fritt och visade det egyptiska folkets vilja.

-Jag var ute med er på Tahrirtorget. Jag svor att jag skulle försvara det här landet.

00:03, 3 July 2013

Dervis Kilic: Mursi påpekar att korruptionen, som fortfarande finns i landet, är en kvarleva från den gamla regimen och att det tar tid att få bukt med den.

00:06, 3 July 2013

Dervis Kilic:

Mursi säger att han inte har något annat val än att utföra sina plikter som han har fått på demokratisk väg.

00:11, 3 July 2013

Dervis Kilic: Han uppmanar egyptierna att inte attackera arméstyrkor, polisen eller varandra.

00:13, 3 July 2013

Dervis Kilic: Mursi säger att han har legitimitet att leda landet och att ingen har rätt att förändra ordningen i landet.

00:17, 3 July 2013

Dervis Kilic: Samtidigt sträcker presidenten ut handen till sina motståndare. Han säger att Egypten tillhör alla och att han inte hungrar för maktpositionen.

00:20, 3 July 2013

Dervis Kilic: Mursi säger att han är beredd att försvara sin demokratiska legitimitet med sitt liv.

00:23, 3 July 2013

Dervis Kilic: Presidenten säger att han kommer att fortsätta utföra sina uppgifter.

00:27, 3 July 2013

Dervis Kilic: Det 45 minuter långa tv-talet är nu slut. Mursi avslutade med att säga att han kommer att stanna med sitt folk på den legitima vägen.

00:29, 3 July 2013

Dervis Kilic: Vi avslutar nu vår direktrapportering från händelserna i Egypten för dagen. Tack för att ni följde oss i dag! sverigesradio.se uppdateras fortlöpande.

00:31, 3 July 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".