Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny strategi för att bryta blockaden mot Gaza

Publicerat söndag 14 juli 2013 kl 18.03
"Det är allt annat än ett jippo"
(1:54 min)
Ship to Gaza-expeditionerna har tidigare stoppats av israelerna, med hjälp av andra länder. Foto: Darko Bandic/AP/Scanpix.

Efter flera misslyckade försök att sjövägen ta sig in till Gaza med varor byter nu de som vill häva Israels blockad strategi. I stället skall man nu försöka ta sig ut ur Gaza med ett fartyg lastat med exportvaror för den europeiska marknaden.

Israels blockad av Gazaremsan handlar inte bara om en stenhård kontroll av vad som förs in till Gazaborna utan också om vad som lämnar territoriet och då handlar det främst om jordbruksprodukter. Men nu skall projektet Gazas Ark försöka bryta blockaden.

Charlie Andreasson är en av dem som nu håller på att utrusta fartyget, från början en palestinsk fiskebåt, som skall försöka ta sig ut ur Gaza.

– Det är nödvändigt att göra detta. Ansvaret ligger egentligen på våra politiker att sätta tryck på Israel, för att uppfylla lagar och konventioner, mänskliga rättigheter och internationell rätt. När de inte gör det återstår inget annat för oss i civilsamhället att ta det ansvaret, säger han.

Enligt FN-organet OCHA är exporten, och inkomsterna från den, bara en bråkdel av vad den var innan blockaden inleddes år 2007. Från 2007 till 2011 minskade exporten med nästan 97 procent. Det stora inkomstbortfallet har försvårat möjligheterna att leva ett drägligt liv i Gaza. 

De tre tidigare försöken, med början 2010, att föra in nödvändiga produkter till Gaza har varit stora misslyckanden. Ship to Gaza-expeditionerna har stoppats av israelerna, delvis med hjälp av andra nationer, och det första försöket krävde nio dödsoffer då israelerna bordade fartygen.

Många har kritiserat aktionerna och menar att dom bara har ett syfte. Och det är att svartmåla Israel, eftersom man bland annat har sagt nej till erbjudandet att köra in varorna till Gaza via Israel och därmed tvingat fram ett israeliskt ingripande mot fartygen. Men Charlie Andreasson avvisar dem som ser den nya aktionen som bara ett nytt jippo:

– Det är allt annat än ett jippo. Det är en stor nöd i Gaza som är politiskt skapad. Internationell rätt, folkrätt och mänskliga rättigheter är allt annat än ett jippo, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".