Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dansk dom mot kurdisk tv-kanal i dag

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 05.00
Sände reportage om PKKs träningsläger
(1:49 min)
Kurder i Danmark protesterade efter domen mot ROJ TV:s danska sändare i januari 2012. Foto: Jens Dresling/Scanpix

I dag kommer domen i det mycket uppmärksammade målet mot den kurdiska tv-kanalen Roj i Danmark.

Ingredienserna i rättegången är yttrandefrihet, terrorism och internationell politik. Oavsett vad domen blir har målet fått konsekvenser långt utanför rättssalen i Köpenhamn.

Sommaren 2005 fick Turkiets ambassad i Köpenhamn nog av det som dom kunde se via den kurdiska kanalen Roj TV. Från kanalens danska sändare flödade nyheter och reportage på kurdiska som nådde miljontals kurder runt om i världen. Då och då sändes även reportage om strider och träningsläger med den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Enligt den turkiske ambassadörens anmälan till Köpenhamnspolisen innebar det en propaganda som stod i direkt konflikt med Danmarks terrorlagar.   

Efter många turer dömdes i fjol företagen bakom Roj TV:s danska sändare till miljonböter för att ha främjat PKK:s sak.

Frågan om själva sändningstillståndet överläts till Danmarks Granskningsnämnd, som senare drog in sändningstillståndet på rent formella grunder för att Roj TV inte hade ett komplett arkiv.

Under årens lopp har debatten handlat om allt från att domen hotar den danska yttrandefriheten, till att den kom lite väl samtidigt som danskarna bearbetade Turkiets motstånd mot dansken Anders Fogh Rasmussens utnämning till NATO:s generalsekreterare.

På senare tid har vapenvilan och förhandlingarna mellan Turkiet och PKK, liksom de omfattande gatuprotesterna mot den turkiska regeringen, gett ännu fler dimensioner till rättegången mot Roj TV.

Den dom som ska komma vid lunchtid i dag motsvarar en svensk hovrättsdom, och frågan om Östre Landsret i Köpenhamn ska instämma i, eller avvisa, den tidigare fällande domen, följs spänt av alltifrån kurdiska gerillasoldater och Turkeits regering, till danska folketingspolitiker och lagstiftare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".