Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterade om utvecklingen i Egypten

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 09.05

Medan Egypten kokar av glädje över militärens maktövertagande, så oroas omvärlden över det som händer.

Ingen demokrati vill applådera en statskupp, men samtidigt är det en balansgång eftersom vare sig USA eller EU vill måla in sig i ett hörn med alltför hårda fördömanden.

I Egypten har flera ledare ur Muslimska Brödraskapet gripits, samtidigt som Egyptens nyutsedda president Adli Mansour säger att Muslimska brödraskapet är en del av folket och att rörelsen är välkommen att hjälpa till med att "bygga upp nationen".

Följ vår direktrapportering om händelseutvecklingen i Egypten.

Jesper Engström, Ekot: Välkommen till den här liverapporteringen om händelseutvecklingen i Egypten. Jag börjar med att sammanfatta lite av vad som har hänt under natten och morgonen.

09:22, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Den avskedade president Mursi sitter i militärens förvar enligt ett besked på torsdagen. Enligt en ledare i Muslimska brödraskapet hålls han åtskild från sina medarbetare på försvarsdepartementet.

Mursi är gripen inför en eventuell förundersökning, sade en talesman för armén som antydde möjligheten av ett åtal mot den störtade presidenten enligt anklagelse från oppositionen, skriver TT.

09:24, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Ytterligare medlemmar av Muslimska brödraskaper har gripits eller sitter i husarrest, enligt medierapporter.

Natten till torsdagen utgick order om gripande av 300 medlemmar i Muslimska brödraskapet. Andra medlemmar har fått reseförbud.

Militären har bland annat gripit två av Mursis nära medarbetare, uppger en källa i säkerhetsstyrkorna: Saad al-Katatni och Rashad Bayoumi. Katatni leder Frihets- och rättvisepartiet, brödraskapets politiska gren, och Bayoumi är Muslimska brödraskapets viceordförande, skriver TT.

09:27, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Det har också rapporterats om en hel del våldsamheter under natten.

Över tio människor ska ha dödats i sammanstötningar mellan Mursianhängare och säkerhetsstyrkor i och utanför huvudstaden, enligt TT.

Under oroligheterna i Kairo har minst fyra människor dött. Tre i Alexandria, tre i staden Minya och fyra i Marsa Matrouh i norr, enligt olika källor.

En grupp civilklädda personer besköt i ett 15 minuter långt anfall 2 000 medlemmar i Muslimska brödraskapet nära en moské i en Kairoförort, uppgav brödraskapets talesman Gehad al-Haddad, skriver TT.

09:33, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Myndigheterna har stängt tre muslimska tv-stationer, bland dem en station som Muslimska brödraskapet driver. Säkerhetsstyrkor har också gripit fem medarbetare vid tv-stationen al-Jazira vid en razzia i stationens Kairoredaktion. (TT)

09:35, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Port Said och Suez. Däremot omfattas inte transit via Cairo International Airport av avrådan.

09:36, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Ledare för övergångsregeringen i Egypten blir Adly al-Mansour. Han kommer att sväras in under en ceremoni senare idag. Han är sedan tidigare ordförande för Egyptens författningsdomstol.

09:38, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg:
"Risken är uppenbar att vi kommer att få se ökad repression mot de krafter, främst kring det muslimska brödraskapet, som fortfarande stöder president Morsi. (...)
Under de närmaste timmarna sammanträder våra representanter i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetsfrågor för att diskutera ytterligare reaktioner och agerande från vår sida."

09:44, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Den som kommer att leda den tillfälliga regeringen, 67-årige Adly al-Mansour, hann bara leda Egyptens författningsdomstol i två dagar, ett ämbete han utsågs till av president Mursi. Han arbetade länge som domare under tidigare ledaren Mubarak och hjälpte också till att utforma lagarna som reglerade det val som gav Mursi makten, skriver Aljazeera. Han beskrivs som något av en doldis som håller en låg medial profil.

10:36, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Nu rapporterar flera medier, bland annat CNN, att ledaren för interrimregeringen, Adly al-Mansour, har svurits in.

10:38, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Adly al-Mansour har oficiellt svurits in som ledare för Egyptens författningsdomstol, skriver Reuters. Han har alltså ännu inte utsetts till ledare för den tillfälliga regeringen.

10:42, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Dödssiffran efter gårdagens och nattens oroligheter efter maktövertagandet varierar mycket. Minst 14 har dött, skriver Al-Jazeera på nätet. 32 har dött i oroligheterna, skriver CNN.

10:44, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Muslimska brödraskapets gripna ledare hålls i samma fängelse i Kairos utkanter som den förre diktatorn Hosni Mubarak och dennes båda söner, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena enligt Reuters.

Bayoumi och al-Katatni uppges finnas bland dem som sitter i Torah-fängelset. Mursi hålls i en anläggning som hyser den militära underrättelsetjänsten, uppger en säkerhetskälla. Detta skriver TT.

10:49, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Företrädare för den egyptiska armén säger i ett uttalande att de inte kommer att tolerera attacker, förolämpningar eller provokationer riktade mot islamister, skriver nyhetsbyrån Mena enligt BBC.

11:04, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Vi väntar alltså fortfarande på att Adly al-Mansour oficiellt ska tillträda som tillfällig ledare i Egypten, något som förväntas hända inom kort.

11:04, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

BBC:s mellanösternkorrespondent Jeremy Bowen rapporterar om en militär flyguppvisning över Kairo.

"egypiska flygvapnet har en uppvisning för folket. Flygplan i formationer, som sprutar färgad rök över Kairo", twittrar han.

11:16, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Adly al-Mansour svärs just nu in som ledare för övergångsregeringen i Egypten.

11:19, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Mansour får stående ovationer från församlingen, och inleder med att säga att han kommer att respektera lagen.

11:21, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Det var med stor stolthet och tacksamhet som han mottog uppdraget att inta den här positionen under den här övergångsperioden. Uppdraget har kommit från Egyptens folk, säger Mansour enligt BBC.

11:23, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Mansour säger att han hoppas att de som protesterat kommer att fortsätta bära revolutionens flagga. Parlamentariska val är den enda vägen till en friare, mer demokratisk framtid, enligt BBC.

11:25, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Mansour hyllar de unga, armén och domstolarna som har varit nationens samvete och en garant för säkerhet. Han prisar också egyptisk media som har avslöjat bristerna hos den förra regeringen, skriver BBC.

Mansours tal är över och han lämnar rummet.

11:28, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Adly al-Mansour har alltså svurit eden också som president och därmed statschef för en övergångsperiod.

11:29, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Just nu är det lugnt på Tahrirtorget, rapporterar CNN. Ett fåtal demonstranter har samlats för att städa upp efter de senaste dagarnas protester.

11:33, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Ceremonin där Mansour svor presidenteden direktsändes i egyptisk tv och ägde rum i högsta domstolen, på samma ställe där Mursi trädde till makten för ett år sedan.

Mansour kommer att fortsätta som ledare för författningsdomstolen parallellt, ett ämbete han bara haft i ett par dagar.

11:48, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Utrikesminister Carl Bildt säger att cirka 850 svenskar finns registrerade som bosatta i Egypten, och ytterligare cirka 500 turistar just nu i landet.

Men inga inrapporterade incidenter med svenskar inblandade finns.

-Det finns ingen omedelbar oro för dem, säger Bildt till TT.

DN rapporterar att 10 svenskar anställda av Electrolux evakueras från Egypten med anledning av oroligheterna.

11:59, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Ännu finns ingen prognos om när ett nyval kommer hållas i Egypten, även om både militären och nye presidenten Mansour har talat om att de vill se en snabb process, enligt Aljazeera.

Fram tills dess gäller militärens "färdplan" som meddelades igår och som enligt militären har ett brett stöd hos oppositionen och grupperna som har protesterat under veckan. Den ser ut som följande: Konstitutionen upphävs. Författningsdomstolen utlyser nytt presidentval och dess ledare får presidentens befogenheter under övergångstiden. En teknokratregering bildas. Militären ska säkra och garantera yttrandefriheten i landet.

12:11, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Just nu svarar utrikesminister Carl Bildt på publikens frågor, bland annat om Egypten, hos Alltid Nyheter.

Ställ din egen fråga här:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3227&artikel=5582272

12:23, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Carl Bildt kommenterar den kommande nyvalsprocessen i Egypten:

-- Nu måste det till en bred inklusiv process som inkluderar alla för att få till stånd de valen. Förmodligen också presidentval på ett eller annat sätt, säger Carl Bildt till Ekot.

12:24, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Så här kommenterar Carl Bildts legitimiteten hos den nya regimen:

-- En regim i ett land måste ha en legitimitet som både är intern och extern för att kunna styra landet, och den externa legitmititeten kan vi i någon utsträckning påverka. Det är därför vi ska ha fortsatta konsultationer både inom EU och med andra som kan tänka sig påverka den här utvecklingen för att försöka styra den i bättre banor, säger Carl Bildt till Ekot.

12:26, 4 July 2013

Jesper Engström, Ekot:

Åklagare har utfärdat en order om att Muslimska brödraskapets högsta chef Muhammad Badie ska gripas, liksom hans närmaste man Khairat el-Shater, uppger källor inom rättsväsendet och militären enligt Reuters.

el-Shater var brödraskapets första val av kandidat inför presidentvalet i fjol, men han diskvalificerades och ersattes av Mursi, enligt TT.

12:29, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot:

- Jag tror att det är en seger för sekulära konservativa, inte för liberaler, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet till TT.

- ElBaradei har mest slängts in för att han är ett bra ansikte åt alla, det minskar omvärldens tryck att han får sitta som ett slags förhandlingspart

Mohamed ElBaradei var tidigare chef för Internationella atomenergiorganet IAEA och fick Nobels fredspris.

Jönsson påpekar att det är militären och det gamla gardet - såsom interimspresidenten Adli Mansour - som återigen tar makten.

- Det är rätt fantastiskt. Han har jobbat under Mubarak i 30 år.

Det som har skett kan inte ses som någonting annat än ett oerhört övergrepp på demokratiska, principer - hur dålig Mursi än var, han hade kunnat röstas bort, anser Jönsson.

- Omvärlden borde se detta som enbart negativt.

Ett problem, anser han, är att oppositionen, som utgör en begränsad minoritet, "spretar åt alla håll" och inte har något gemensamt program.

- Man samlas kring de här minimikraven: Störta! Och sen får man se hur det går.

12:41, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot:

Egyptens nyutsedda president Adli Mansour säger att Muslimska brödraskapet är en del av folket och att rörelsen är välkommen att hjälpa till med att "bygga upp nationen", rapporterar den statliga dagstidningen al-Ahram på sin webbsida enligt Reuters.

Strax innan Mansour installerades gjorde egyptiskt stridsflyg flera överflygningar över Kairo, uppger TT.

Fjorton flygplan i V-formation svepte över stadens centrum, följda av ytterligare nio som på låg höjd lämnade rökspår i färgerna rött, vitt och svart - samma som den egyptiska flaggans.

12:43, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon sade på torsdagen att civilt styre i Egypten "bör återupptas så snart som möjligt", och att landets framtida ledarskap bör återspegla det egyptiska folkets vilja, rapporterar AFP.

"Det är en instabil situation och det är inte klart var vi är på väg", säger han.

13:16, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: Förenade Arabemiraten och Kuwait gratulerade Adli Mansour efter han svors in som Egyptens nya tillfälliga ledare på torsdagen, en dag efter att armén
störtade Muslimska brödraskapets president Mohamed Mursi.

De flesta av Gulfstaterna har sett Egypten som en strategisk allierad
mot eventuella hot från Iran.

Qatar, den enda arabiska staten som formellt stödde Muslimska brödraskapet, sade att man stödjer det egyptiska folkets val.

Syriens regering hyllar avsättandet av Mursi som en "stor framgång", rapporterar den syriska statliga tv:n och citerar en regeringskälla.

13:24, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot:

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu kallade avsättandet av Egyptens islamistiske president Muhammad Mursi för en militärkupp.

- Det är oacceptabelt att en regering som kommit till makten genom demokratiska val avsätts på ett olagligt sätt - än värre genom en militärkupp, sade Davutoglu, enligt Reuters.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle, på resa i Aten, sade att avsättandet innebär en "kraftig tillbakagång för demokratin i Egypten".

Han manade till "dialog och politisk kompromissvilja", rapporterar TT.

13:27, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot:

- Jag är mycket glad i dag, vi har en ny president, säger Emad Khalil, journalist i Kairo, till TT.

- Folk litar på den egyptiska militären, de hör till folket och lyssnar på folket.

Han hoppas på nationella samtal med alla parter, inklusive Muslimska brödraskapet, salafister och andra islamistgrupper.

- Jag tror att de kommer att försöka ta till våld men att militären kommer att stoppa dem, säger Khalil.

13:30, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: Sonen till Saad al-Katatni, parlamentets talman från Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP), bekräftar i dag att hans far gripits av armén.

Saad al-Katatni blev enligt sonen bortförd från sitt hem av tolv civilklädda män och är nu på okänd ort.

"De som säger sig försvara frihet och demokrati, inbjöd på eftermiddagen min far till dialog, och grep honom på kvällen. Välkommen till den nya eran av frihet!", står det i en kommentar från Muaaz Saad al-Katatni på Muslimska brödraskapets hemsida på torsdagen, rapporterar TT.

13:49, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot:

Dagen efter en lång natt av firande vilar egyptierna och ett relativt lugn präglar gatubilden i Kairo.

Men fortfarande fortsätter en del att fira Mursi-regimens fall, berättar Wael Nawara, liberal veteranpolitiker i Kairo, för TT.


- Vi ser fram emot en ny era. Egyptierna har nu en känsla av att saker och ting utvecklas åt rätt håll, efter det att revolutionen tidigare kidnappats av islamisterna, säger han.

Nu är den stora utmaningen att börja arbeta för nationell försoning, så att inte Mursianhängare känner sig åsidosatta, samt rensa upp landet från beväpnade grupper och illegala vapen, anser han.

14:28, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: Arabiska aktivister och kämpar för yttrandefrihet ser inte alls ett slut för den arabiska våren, utan snarare en fortsättning på den.

- Definitivt. Egyptiernas revolution kidnappades och nu har de tagit tillbaka den, säger Sayed Mohamed, människorättsaktivist från Bahrain, till TT.

Med tanke på att generaler drar i trådarna bakom kulisserna blir då frågan hur det kan vara en fortsatt revolution.

- Militären verkar vara försiktig med att själva försöka ta makten, och om det skulle ske skulle folket inte acceptera det, svarar Sayed Mohamed.

Han menar att misstagen Mursi och Muslimska brödraskapet gjorde var att använda religionen i sin jakt på absolut makt.

- Deras mål verkade inte vara att uppnå demokrati i Egypten utan målet verkade vara makten. Det gjorde att deras fall kom snabbare än väntat.

Inte heller Afrah Nasser, oppositionell jemenitisk journalist och bloggare som bor i Sverige, anser att arabiska våren är död med händelserna i Kairo.

- Det är absolut inte sant, revolutionen fortsätter, säger hon.

Hon hoppas också att utvecklingen kan spridas i regionen.

- Egypten har ett mycket stort inflytande i hela arabvärlden, saker som händer där påverkar starkt.

14:40, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: Trots folkligt jubel på Tahrirtorget kan extrema islamister och det gamla maktgardet kring militären bli vinnarna efter maktskiftet i Egypten, tror bedömare.Störtandet av Muhammad Mursi kommer "nästan säkert att driva islamistgrupper under jorden och driva upp en generation av radikaliserade islamister i och bortom Egypten, som har förlorat tilltron till fredlig, demokratisk förändring", skriver tankesmedjan International Crisis Group (ICG).

Islamisterna "lär säkerligen förbli en kraft som är stark nog att sabotera sina motståndares framgångar", spår ICG. Att slå ned på islamister, inskränka deras rättigheter och angripa deras medier, är "ett botemedel som är värre än åkomman".

15:24, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: Trots folkligt jubel på Tahrirtorget kan extrema islamister och det gamla maktgardet kring militären bli vinnarna efter maktskiftet i Egypten, tror bedömare.
Störtandet av Muhammad Mursi kommer "nästan säkert att driva islamistgrupper under jorden och driva upp en generation av radikaliserade islamister i och bortom Egypten, som har förlorat tilltron till fredlig, demokratisk förändring", skriver tankesmedjan International Crisis Group (ICG), uppger TT.
Islamisterna "lär säkerligen förbli en kraft som är stark nog att sabotera sina motståndares framgångar", spår ICG. Att slå ned på islamister, inskränka deras rättigheter och angripa deras medier, är "ett botemedel som är värre än åkomman".

15:24, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: En högt uppsatt politiker i Muslimska brödraskapet sade på torsdagen att den militära störtande av den valde islamistiske president Mursi kommer att driva andra islamistiska grupper våldsamt motstånd, rapporterar Reuters

15:32, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot:

Muslimska brödraskapet kommer inte att ta till vapen, men accepterar inte en "militärregim", enligt ledaren Muhammad el-Beltagy i Frihets- och rättvisepartiet.

- Detta är en militärkupp. Vi kommer att stå kvar och beröva den dess legitimitet, säger han till Reuters.

På frågan om man kommer att ta till vapen svarar han att det inte är sannolikt, men att andra grupper kommer att pressas till det.

En utredning har påbörjats mot Mursi och 15 andra islamister, uppger en egyptisk domare. Anklagelsen lyder "förolämpning av rättsväsendet". Samtliga får också reseförbud

16:11, 4 July 2013

Milan Djelevic, Ekot: Tunisien, det första av de arabiska länderna som gjorde sig av med sin diktator fördömde på torsdagen den egyptiska arméns kupp som avsatte president Mursi, rapporterar Reuters.

"Militärt ingripande är helt oacceptabelt och vi uppmanar Egypten att erbjuda Mursi fysiskt skydd, "sa Tunisiens president Moncef Marzouki.

"Vi ser med oro på det som nu händer i Egypten - gripandena av journalister och politiker ".

19:10, 4 July 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".