Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Både hopp och oro efter militärens övertagande

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 09.11
Osama El Agouz: "Mursi var för snäll"
(5:17 min)
Firande i Kairo efter att Egyptens president Mursi avsatts. Foto: Amr Nabil/Scanpix

Efter att militären på onsdagskvällen meddelade att de avsatt Mohammad Mursi och att en övergångsregering ska styra Egypten, utbröt jubel på Tahrirtorget i Kairo och runtom i Egypten.

Men reaktionerna från omvärlden var blandade och kommentarerna från världens ledare uttryckte oro, utan att egentligen fördöma det som skett.

– Vi är djupt bekymrade över de egyptiska väpnade styrkornas beslut att avsätta president Mursi och upphäva den egyptiska författningen, sade USA:s president Barack Obama i ett uttalande.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade sig förstå egyptiernas frustration men påpekade att "varje militärt ingripande i ett lands angelägenheter inger oro".

– Just nu finns det starka farhågor för att detta kommer att leda bort från demokratin, sa utrikesminister Carl Bildt.

Bland de som firat sent in på natten på Tahrirtorget var inställningen en annan. Läraren Kristine Edward jublade när beskedet från militären kom att Muhmmad Mursi var avsatt.

– Folket ville inte ha Mursi, men Mursi lyssnade inte. Militären hjälpte människor, sade hon i P1 Morgon.

Enligt militären kommer nu en övergångsregering tillträda, konstitutionen kommer att ses över och en process mot ett nytt parlaments- och presidentval inledas.

Under torsdagen kommer Adli al-Mansour, ledaren för den nya övergångsregeringen, att sväras in under en ceremoni. Han är sedan tidigare ordförande för Egyptens författningsdomstol.

Den avsatte presidenten Mursi sitter i militärens förvar, enligt uppgifter på torsdagen. Han är gripen inför en eventuell förundersökning, sade en talesman för armén.

Att en demokratiskt vald ledare avsattes av en icke demokratiskt vald instutition har av många betraktats som oroväckande.

Hamdi Hassan, forskare på demokratiinstitutet Idea, också han på plats i Kairo, tycker inte att militärens agerande nödvändigtvis är ett bakslag för demokratin.

– 33 miljoner människor har varit ute på gatorna. Det här är ett folkligt uppror mot en president som ville ta landet in i något som inte var demokrati, sa han i P1 Morgon.

De flesta egyptier betraktar inte det som har hänt som en statskupp, tror han.

– Militären har hållit sig till en plan och en struktur. Det finns ett tydligt och klart tidschema för hur man ska bygga upp de demokratiska institutionerna igen, säger han.

Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut säger att det är en tolkningsfråga huruvida onsdagens händelser var en statskupp eller inte. Men att kärnfrågan nu är hur den stora proteströrelsen kan gå vidare efter gårdagens händelser.

– Rörelsen enades bakom att Mursi skulle avsättas. Frågan är om man vet vart man vill gå nu, säger han.

Svenska Utrikesdepartementet avrådde på torsdagen från icke nödvändiga resor till fyra städer i Egypten. Det gäller Kairo, Alexandria, Port Said och Suez.

Transit via Kairos internationella flygplats omfattas inte av UD:s avrådan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".