Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg om det ekonomiska läget

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 12.18
Fredrik Furtenbach om Anders Borgs ekonomiska tal
(2:51 min)

Den stora utmaningen är arbetslösheten, säger finansminister Anders Borg (M) på ett ekonomiskt seminarium i Visby.

Det behövs starkare drivkrafter för jobb, till exempel förstärkt jobbskatteavdrag, subventionerade anställningar för grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, förbättrad yrkesutbildning, stärkt lärlingssystem och bättre svenskundervisning.

I höst kommer förslag om yrkesintroduktionsjobb, som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade i sitt tal på onsdagen. Dessutom kommer förslag för att stödja de omställningsavtal som PTK och Svenskt Näringsliv håller på att förhandla.

Inom flera branscher har yrkesintroduktionsavtal med en kombination av jobb och utbildning redan slutits, till exempel inom vård och omsorg.

I äldreomsorgen är personalläget på vissa håll akut och vårdutbildningarna räcker inte till för att förse branschen med personal. Fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har slutit två avtal, som Kommunals ordförande Annelie Nordström hoppas ska locka unga till äldreomsorgen.

- Men avtalen löser inte allt. Det kommer inte att stå massor med människor på kö. Det behövs mer för att göra yrket attraktivt, säger hon.

Juhana Vartiainen, generaldirektör på Finska statens ekonomiska forskningscentral, tror att yrkesintroduktionsavtalen kan bli framgångsrika, men han varnar för att ha en övertro på vad de kan åstadkomma.

- Man ska inte inbilla sig att de ska lösa problemen med de mest marginaliserade ungdomarna, säger han.

Regeringen har hämtat inspiration och erfarenheter från Norge och Skottland, där liknande system byggts upp.

Anders Borg tror att det kommer att ta tid att få det hela att fungera.

- Det är inte enkelt att skapa något som inte finns, konstaterar han.

Till hösten hoppas han att fler branscher ska haka på, till exempel hotell- och restaurangsektorn, fastighetsbranschen och transportindustrin.

Regeringen räknar med att bruttonationalprodukten ökar med 1,3 procent i år, jämfört med 1,2 procent i vårpropositionen.

För 2014 och 2015 räknar finansdepartementet med en BNP-tillväxt med 2,1 respektive 3,5 procent. I båda fallen en minskning med en tiondels procentenhet jämfört med tidigare prognos.

Siffrorna presenteras på en pressträff i Almedalen.

Hushållens konsumtion kommer enligt prognosen att öka med 2,4 procent i år, 2,6 procent 2014 och 3,7 procent 2015.

Enligt finansministern är det nedåtriskerna som dominerar i världsekonomin för närvarande. Han påpekar att krisen i euro-området snabbt kan fördjupas med fortsatta stora problem för bankerna.

Andra risker är att euro-zonens redan låga tillväxtpotential kan vara överskattad, enligt Borg. Krisen lämnar djupa spår, enligt honom.

Det finns också "frågetecken kring den japanska reformviljan och allvarliga brister i Kinas banksystem som kan utlösa kreditåtstramningar som slår hårt mot global efterfrågan".

Finansministern upprepar att Sverige har en stark position för att stötta återhämtningen och bättre förutsättningar för jobb och tillväxt.

I Borgs framställning framhålls också att regeringen avser "skjuta in energi med långsiktigt viktiga reformer" som ska stärka hushållens och företagens återhämtning.

Finansdepartementet bedömer fortfarande att arbetslösheten stiger till 8,4 procent 2013 och 2014 för att vända nedåt mot slutet av 2014 när återhämtningen gradvis tar fart. Även detta är ungefär samma prognos som i vårpropositionen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".