Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många patienter smittas i vården

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 17.17
"Stora möjligheter att minska infektionerna"
(1:58 min)
Johan Giesecke vid ECDC. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

En undersökning av vårdrelaterade infektioner i Europa visar att 80 000 patienter har smittats av minst en infektion under sin sjukhusvistelse. Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har granskat infektionsfallen på mer än 1000 sjukhus i 30 länder, och resultatet är dystert, säger Johan Giesecke, vetenskaplig chef vid ECDC:

– Ja, det är väldigt mycket. 80 000 personer ligger i dag med en vårdrelaterad infektion någonstans i Europa.

Europeiska smittskyddsmyndigheten kallar det här ett allvarligt hälsoproblem och ett hot mot Europas patienter.

De vanligaste smittämnena var bakterier som E. coli, stafylokocker och enterokocker, och patienterna drabbades av  lunginflammation, infektioner i operationssår, blodförgiftningar och urinvägsinfektioner. I många fall helt i onödan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog:

– Vi vet att det finns stora möjligheter att minska infektionerna. Det finns stora amerikanska studier som visar att man, redan med de metoder vi känner till i dag, kan få ner antalet infektioner till hälften och förmodligen också till mer inom vissa områden.

Dessutom visar studien att användningen av antibiotika är omfattande. 400 000 patienter, eller en av tre, fick varje dag minst en dos antibiotika.

Både Anders Tegnell och Johan Giesecke tycker att patienterna kan kräva bättre sjukhushygien:

– Jag tror att det är rätt viktigt att man även som patient är uppmärksam på vad som händer i vården. Man ska inte vara rädd för att fråga vårdpersonalen varför de inte tvättade händerna innan de gjorde något med patienterna, säger Anders Tegnell.

– Jag tycker man ska fråga vårdpersonalen: Har du tvättat och spritat händerna? Den frågan ska man ställa till både läkare och sköterskor, säger Johan Giesecke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".