Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det här har hänt i Egypten

Uppdaterat måndag 8 juli 2013 kl 08.08
Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 11.21
1 av 5
Hosni Mubarak. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
2 av 5
Val i Egypten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.
3 av 5
Mursi. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
4 av 5
Demonstrationer på tahirtorget i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix
5 av 5
Foto: Khalil Hamra/Scanpix
 

Har du svårt att hänga med i turbulensen i Egypten? Mycket har hänt sedan revolutionen inleddes för två och ett halvt år sedan. Här ger vi dig en sammanfattning.


Januari 2011 – Revolutionen inleds

I slutet av januari 2011 börjar tusentals egyptier demonstrera mot president Hosni Mubarak, som lett landet sedan 1981. Protesterna gäller bland annat dåliga levandsförhållanden, bristande yttrandefrihet och korruption. Tahrirtorget i Kairo blir demonstrationernas centrum och symbol. Regimen svarar med att stänga av internet och införa utegångsförbud och hundratals demonstranter dödas när Mubarakregimen försöker krossa upproret.

 

Februari 2011 – Mubarak avgår

Efter 18 dagars massprotester meddelar president Mubarak den 11 februari 2011 att han avgår. Militärledningen övertar makten, upplöser parlamentet och upphäver författningen i väntan på ett demokratiskt val.

April 2011 – Mubarak till svars

I april 2011 häktas Mubarak, anklagad för bland annat brott mot mänskliga rättigheter. I juni 2012 döms han till livstids fängelse. Domen överklagas och rättegången ska tas om, men har sedan dess skjutits upp.

 

November 2011 – Första valet

I slutet av 2011 hålls ett första parlamentsval, trots demonstrationer och oroligheter. Nästan hälften av rösterna går till organisationen Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet. De påbörjar arbetet med en ny konstitution.

Juni 2012 – Mursi blir president

Egyptens första fria presidentval hålls i maj 2012. Muslimska Brödraskapets Muhammad Mursi vinner med knapp marginal över huvudmotståndaren Ahmed Shafiq. Mursi svär presidenteden den 30 juni 2012, något som många tror ska sätta punkt för revolutionen.

 

November 2012 – Mursi förstärker sin makt

I november 2012 utfärdar Mursi ett dekret som stärker hans makt. Detta, kombinerat med politiskt bråk kring den nya konstitutionen och ekonomisk oro i landet sporrar till nya protester.

Januari 2013 – Nya protester

Två år efter revolutionens utbrott kräver oppositionen och demonstranter Mursis avgång. Tahrirtorget blir återigen centrum för protesterna. Hundratusentals egyptier går ut på gatorna och i sammandrabbningar med Mursi-annhängare dödas flera personer.

 

Juli 2013 – Miltären tar makten

Protesterna fortsätter, och 1 juli ger militären Mursi 48 timmar att komma överens med oppositionen om en lösning, innan de själva agerar.

På kvällen den 3 juli meddelar militärchefen att Mursi avsatts och kommer att ersättas av författningsdomstolens ordförande. Muhammad Mursi sätts i husarrest, och dagen efter tillträder Adly al-Mansour som ny president för Egypten.

Fortsatta våldsamheter

Efter maktövertagandet fortsätter våldsamheterna. Den 6 juli rapporteras att drygt 30 dödats i sammandrabbningar mellan och angängare och motståndare till den avsatte Mursi. Den 8 juli rapporterar AFP att 16 anhängare av Muslimska brödraskapet skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".