Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Direktrapportering om utvecklingen i Egypten

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 13.41

Läget blir allt instabilare i Egypten efter militärens kupp, där president Mursi blivit avsatt och sitter nu fängslad.

Hittills rapporteras att tre Mursi-anhängare dödats under de demonstrationer i Kairo som pågår mot militären.

Följ den dramatiska utevcklingen i Egypten i vår direktrapportering här.

Elin Georgsson: Hej och välkomna till chatten med statsvetaren Islam Habib. Strax drar vi igång!

15:57, 5 July 2013

Elisabeth: Ser du några likheter med Algeriet 1991? Finns det risk för en liknande utveckling i Egypten, det vill säga blodigt inbördeskrig?

Islam Habib: Jag tror man bör vara försiktig med sådana jämförelser även om jag kan förstå frestelsen. Den stora likheten med Algeriet skulle i sådana fall vara den risk för våldsamheter som nu kan uppstå, den ska inte underskattas samt att en demokratisk process har åkt på ett rejält bakslag. Utöver detta är polariseringen i detta egyptiska samhället stort. I övrigt är omständigheterna annorlunda. Militären ingrep i Algeriet redan efter första valomgången, här har det muslimska vunnit val och är i regeringsställning.

16:01, 5 July 2013

John: Hur ser du på risken för oroligheter nu och att det sprider sig till grannländerna?

Islam Habib: Det är svårt att säga exakt hur detta kommer att spilla över på grannländerna men det finns givetvis en risk för att vissa islamister ser det demokratiska projektet som ett misslyckande och att politisk islam inte accepteras, något som förstärker en offermentalitet och ett politiskt utanförskap. Samtidigt kan detta sända en signal om att den demokratiska processen inte väger tungt, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Den kommande tidens reaktioner från samtliga parter är avgörande.

16:02, 5 July 2013

Kimmo: Kanske är ute och cyklar, men generellt tycks "Den arabiska våren" ses i omvärldens om någonting posivit. Detta har sagts vara "en fortsättning på den Arabiska våren" - men är det verkligen det?

Islam Habib: Många av demonstranter som motsatt sig Mursi ser detta som en direkt förlängning av revolutionen 2011. På ett vis stämmer detta men Egypten är idag också ett mycket mer splittrat land och svårigheterna framöver kan ha än mer förödande konsekvenser denna gång än sist.

16:04, 5 July 2013

Undrar: Hur är Egypten som land viktigt i omvärlden? Varför tror du Egypten får så stor uppmärksamhet i media i Sverige?

Islam Habib: Egypten är ett viktigt land i regionen, inte bara pga sin storlek. Det är även viktigt historiskt, kulturellt och politiskt. De nära banen som Egypten har haft med västvärlden och framför allt USA är en viktig säkerhetspolitisk aspekt.

16:06, 5 July 2013

Barbro: Vad betyder det här för regionen? Bra eller dåligt?

Islam Habib: På kort sikt tror jag inte kommer att få några jättestora konsekvenser. på lång sikt kan detta sända en signal till andra arabländer och muslimska länder om att det politiska exp. inte är värt att satsa på, något som är oroväckande.

16:07, 5 July 2013

Ulrika: Vad säger du om att Mohamad El Baradei nu försvarar statskuppen? Och vad betyder det?

Islam Habib: Det är egentligen inte så konstigt att han tar ställning till militärens agerande eftersom han var med och förhandlade fram det.

16:08, 5 July 2013

John: Varför tassar västledare på tå och undviker att kalla maktövertagandet för militärkupp?

Islam Habib: Det finns nog en oro bland många makthavare i väst om att maktskiftet helt klart är ett bakslag för demokrati. Samtidigt är man mycket försiktig med att ta en alltför stark hållning för att inte anklagas för inblandning eller försvåra framtida samarbete. Men vi ska komma ihåg att detta är en egyptisk fråga och att utomstående i dagsläget har begränsat inflytande. Ett välkommet steg vore att sända en stark signal om konsensus samtidigt som man betonar att alla former av förtryck av brödraskapet och övriga islamister är fel väg att gå. Man bör även trycka på vikten av en snabb övergång till en civil, konstitutionell ordning.

16:09, 5 July 2013

Ännu inte förstått: Media har varit ganska ytlig i att förklara den här konflikten. Vad är upprinnelsen? Jag misstänker att det islamska brödraskapet har försökt göra åtgärder som på något sätt rubbat affärer eller stört någon maktgrupp, och sedan, när konflikt uppstått försökt köra över motståndet. Vilka väljargrupper stödjer islamska brödraskapet och presidenten, och vilka stödjer oppositionen och militären, och varför?

Islam Habib: Det är alldeles för ont om tid att förklara hela upprinnelsen här men förutom den alltmer försämrade ekonomiska situationen har det muslimska brödraskapet agerande vid makten upplevts som arrogant och maktfullkomligt. Man fjärmade eventuella allierade och var inte tillräckligt inkluderande i sitt beslutsfattande. Samtidigt anklagades man för att "brödrifiera" statene, dvs att underlägga sig de statliga institutionerna med sitt eget folk.

16:12, 5 July 2013

Marco: Varför kände sig militären tvingad att avsätta Mursi, kunde man inte låtit folket avgöra den saken - genom en påtvingad folkomröstning eller nyval? Även armén och oppositionen tvingat Mursi till exempelvis ett nyval, så hade väl det varit bättre än att avsätta honom?

Islam Habib: Det är svårt att exakt avgöra vad som fick militären att agera som de gjorde men en förklaring är att man ur deras synvinkel såg landet sjunka in i en djupare och djupare ekonomisk och politisk kris som hotade stabiliteten och säkerheten. Om Mursi själv gjorde eftergifter och utlyste nyval hade situationen kunna vara lugnare men det är svårt att säga hur massorna, på båda sidor hade reagerat, blir hypotetiskt.

16:15, 5 July 2013

helena: Hejsan, jag undrar om det finns andra stora fraktioner bland medborgarna i Egypten; förutom de som vill ha Mursi och de som inte vill ha Mursi?

Islam Habib: Ibland är det väldigt missvisande att dela upp det politiska fältet mellan islamister och sekulära eftersom det finns undergrupper inom dessa också. Det är svårt att dela upp en befolkning på 85 miljoner, men de som inte ville ha Mursi är en brokig samling människor. Allt från sekulära,islamister,nationalister,socialdemokrater, nationalister. Styrkan och svagheten med de enorma massorna är att de har ett gemensamt mål, men när detta är uppnått går alla sin egen väg.

16:18, 5 July 2013

Elin: Vad tror du egyptierna tänker om framtiden?

Islam Habib: Jag tror många egypter är extremt orolig över framtiden även om vi ser glädjescener på gatorna. Vi ska komma ihåg att många är skeptiska till militärens ingripande utan att för den delen vara pro-Mursi anhängare. De flesta är nog mest oroliga för säkerhet och ekonomin, något som knappast har blivit bättre med tiden.

16:20, 5 July 2013

Birgit J: Varför hörs inga kvinnor yttra sig om vad som sker i Egypten??Brödraskapet o Mursi vill ju ta tillbaka kvinnorna i ngn slags underodrning - igen - alla kvinnor som vill ha jämlikhet borde resa sig NU!!

Islam Habib: Det är extremt synd att inte tillräckligt många kvinnor hörs i det massmediala bruset. men vi ska komma ihåg att en mycket stor andel kvinnor deltog i protesterna. Några kvinnor(och män) som är värda en extra eloge för deras roll är alla de som jobbar för att skydda kvinnor mot övergrepp och sexuella attacker på torg i Egypten. De borde lyftas upp mer!

16:22, 5 July 2013

Kim: Är hela den Egyptiska populationen (Egyptier från olika åldrar/klass/etnicitet/religion/regioner) berörda och involverade i händelseutvecklingen eller är det en viss kategori som engagerar sig/påverkas mest? Isf vilka och varför tror du det är så?

Islam Habib: Min bedömning är nog att egyptier från alla samhällsklasser, kön, åldrarreligion och etnicitet var inblandade. En brokig skala. mera högljudd skulle man kunna säga är den grupp "elit" som ofta tillhör övre medelklass och det är denna grupp som också starkt opponerat sig mot Mursi. men det råder ingen tvekan om att händelseutvecklingen berör alla

16:25, 5 July 2013

Elin Georgsson: Om en stund avslutar vi chatten, så passa på att ställa din fråga nu!

16:27, 5 July 2013

Mi: Är det inte ganska... illa att man går så långt att man avsätter någon som man själv valt, istället för att vänta ut tiden och välja en annan? Om det är landets, på länge, första demokratiskt valda person vore det kanske extra viktigt att spela efter de demokratiska (ibland ganska jobbiga) reglerna?

Islam Habib: Självklart är det ytterst problematiskt att avsätta den första demokratiskt valda presidenten. Inte minst symboliskt sett. Samtidigt ska vi komma ihåg att situationen i landet har försämrats mer och mer och mångas inställning var att något måste göras för att förhindra att brödraskapet vid makten skulle förvandlas till en ny Mubarak. Samtidigt som det är faligt prejudicerande för framtiden(inte minst i regionen) ska vi inte glömma det den revolutionära momentum som uppstod

16:28, 5 July 2013

hallå: Vad är det bästa scenariot för den närmsta, kommande tiden, ser du??! Va måste hända för att minska oroligheterna?

Islam Habib: Det som måste hända är att man inleder en inkluderande demokratisk process där spelreglerna är tydliga för samtliga. Samtidigt bör alla parter avhålla sig från våld, inte minst måste militär och polis inte vidta godtyckliga åtgärder som kan eskalera situationen ännu mer. Det är viktigt att betona en snabb övergång till en civil, konstitutionell ordning.

16:31, 5 July 2013

Elin Georgsson: Och där rundar vi av chatten. Tyvärr hann inte alla få svar. Tack för alla inskickade frågor och tack Islam Habib.

16:33, 5 July 2013

Islam Habib: Jublet kommer från människor som antaligen känner sig stärka av att de avsatt en ledare som de betraktat som inkompetent, alldeles oavsett om det skedde med hjälp av millitären. missnöjet med Mursi var inte endast ett storstadsfenomen, mycket tyder snarare på det omvända.

16:33, 5 July 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".