Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sommarskola för elever ingen självklarhet

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 12.02
1 av 2
Kristina Altas och Alejandro Ramirez har följt läraren Manuel Garcias mattelektioner på Brunnaskolan i Botkyrka kommun. Foto: Sophia Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jan Björklund. Foto: Scanpix

Under sommaren erbjuder en del kommuner sommarskolor för de elever som inte fått godkänt i alla ämnen och som inte kan söka till gymnasiet. Men i dag är det bara 80 av landets kommuner som har sommarskola. Det visar er rapport som socialdemokraterna beställt från riksdagens utredningstjänst.

Antalet kommuner som erbjuder sommarskolor för sina elever har mer än halverats sedan 2011. En av de kommuner som har sommarskola är Botkyrka. I Brunnaskolan har Kristina Altas läst matematik i tre veckor.

– Jo, jag är här för att kunna få betyg och kunna gå till gymnasiet. Och undervisningen, jo den är ganska bra.

Läraren Manuel Garcia håller i en av de sista mattelektionerna innan det är slut för sommarskolan i år.

Varje år går ungefär 12 000 elever ut  från nian utan att vara behöriga att söka till gymnasiet.

Om en elev inte fått godkänt i något av basämnen kan kommunen eller skolan erbjuda sommarskola.

I Örebro län är det bara två av tolv kommuner som har sommarskola.

En av eleverna som går där är Alice Svensson. Hon har precis slutat åttan och hon var nöjd med sommarskolan.

– Det har varit bra, för att man hinner mycket. Det är få elever, när det är hela klassen då är det så stökigt. Här sitter man verkligen och gör det man ska.

Och det är fler elever som tycker som Alice. Alejandro Ramirez på Brunnaskolan i Botkyrka tycker att han får bättre hjälp i sommarskolan, än jämfört med vanliga skolan.

– Här lär de ut som man vill börja lära sig någonting nytt. De gör uppgifterna ganska lätta för oss, till skillnad från vanliga nian.

Det finns sommarskolor även för gymnasieelever. I Umeå till exempel har alla gymnasieskolor samarbetat och det har gett goda resultat.

Förra året läste 19 elever upp sina mattebetyg, 18 av dem nådde godkänt. Stellan Andersson är rektor för sommarskolan där säger också att den lugna miljön gör sitt

– Elever som kommer hit och går på sommarskola, de lyckas bra för att de får jobba ganska ostört och koncentrerat med ett och samma ämne i tre veckor. Ibland kan det röra sig om elever som nästan aldrig har jobbat ostört.

Sedan 2011 kan kommunerna inte längre få bidrag från staten för den här typen av verksamhet.  Och det är anledningen till att en del kommuner nu inte har sommarskolor.

Det har höjts röster för att det ska bli obligatoriskt för kommunerna att ha sommarskolor för de elever som inte fått godkänt och inte kan söka till gymnasiet, bland andra socialdemokraterna vill det.  Även utbildningsminister Jan Björklund öppnar upp för den möjligheten.

– Jag tycker att vi måste göra mer för att fler elever ska bli godkända i årskurs nio. Och det är klart att för den eleven som är underkänd i något enstaka ämne så kan ju några extra veckor på sommaren vara till hjälp. Så jag tycker att, redan i dag när det är frivilligt, så bör kommunerna ordna det. Och vi studerar nu och tar fram ett förslag om att göra det här obligatoriskt under vissa förutsättningar. Och då följer ju naturligtvis en statlig finansiering med, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Sommarskolorna i landet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".