Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhetsrisk under journalstopp

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 16.20
Stoppat all nyutveckling
(1:41 min)
Hela Stockholms län och Gotland drabbades av it-haverierna. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Det var ett fel i mjukvaran i operativsystemet som i juni orsakade två stora it-haverier vid flera stora svenska sjukhus då journalsystemet Take-care låg nere i flera timmar.

– Vi har inte hittat några allvarliga medicinska vårdskador hos patienter. Däremot blev det en väldigt tydlig risk när det gäller patientsäkerheten. Så alla chefläkare i Stockholms län landsting har gemensamt skickat in en lex Maria-anmälan. Vi har utsatt patienterna för en allvarlig risk, säger Johan Bratt är chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

I mitten av juni slogs det elektroniska journalsystemet Take Care ut vid två tillfällen, med en veckas mellanrum. Haveriet drabbade hela Stockholms län och Gotland.

I dag presenteras en delrapport om haveriet. Ett av förslagen innebär bland annat en journalkopia alltid ska vara tillgänglig. Åtkomst till den så kallade läskopian är synnerligen viktig ur patientsäkerhetssynpunkt, enligt rapporten.

När journalsystemet inte går att komma åt kan vårdpersonal inte se vilka operationer patienten tidigare genomgått, vilka kroniska sjukdomar den har, eller vilken medicin den tar.

Elin Ericsson är kirurg och jobbade på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna när journalsystem slutade fungera.

– Det försvårande kraftigt eftersom journalerna är en viktig del i vårt arbete. Det är ett viktigt verktyg, Säger Elin Ericsson.

Chefläkare Johan Bratt säger att problemet inte ska upprepas.

– Det här felet i operativsystemet gör då att journalsystemet släcks ned. Det systemet är åtgärdats, så risken att det ska återupprepas bedömer vi som minimal.

– Vi kommer fortsätta att arbeta kring det här och allt fokus ligger nu på driftsäkerhet när det gäller take care, så vi har stoppat all nyutveckling inom systemet just nu. Och det som är viktigt är att om fel uppstår  är återuppstartstiden nu för take care nu mycket snabbare än de 5-6 timmar som varit dem här tidigare driftsavbrotten.

Dalarnas landsting använder samma system, men klarade sig utan problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".