Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyr psoriasismedicin oftare till män

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 18.57
Obotlig sjukdom
(1:59 min)

Dubbelt så många män som kvinnor får dyr biologisk medicin mot sin psoriasis. Detta enligt en ny undersökning från analysföretaget IMS Health som visar att kvinnor i högre utsträckning endast får salva utskriven.

– Dels är det sannolikt så att kvinnorna får jobba lite mer med sin psoriasis, de smörjer sig mer med salvor som de får utskrivna. Men dels är det ju också sannolikt så att de har en mindre behandlad sjukdom än männen, säger Filippa Nyberg, vd Svenska läkarsällskapet.

Den kroniska sjukdomen psoriasis är obotlig men behandlas för att göra livet bättre patienter som lider av sjukdomen. Oftast behandlas sjukdomen med olika sorters salvor som stryks på huden.

Ett nytt sätt att behandla sjukdomen är med biologiska läkemedel som injiceras eller förs in via dropp.

De biologiska läkemedlen liknar ämnen som redan finns i kroppen och är till för att påverka den inflammatoriska sjukdomsprocessen som leder till psoriasis.

Men behandlingen är dyr och kostar runt 100 000 kr per år och patient. Den används därför bara på mellan 1-2 procent av landets cirka 300 000 psoriasis-patienter.

Enligt undersökningen som IMS Health gjort på uppdrag av läkemedelsföretaget Abbvie får dubbelt så många män som kvinnor den dyrare biologiska medicinen.

Svenska läkarsällskapets VD Filippa Nyberg menar att det inte första gången som kvinnor får en annan medicinering än män, men hon tror inte att läkare medvetet behandlar kvinnor annorlunda.

– Vid varje enskilt tillfälle så är det varje enskild läkares inställning att göra det bästa för sin patient, men tydligen så gör man omedvetna val och prioriteringar som kommer ut på det här sättet, och det är ju inte bra. Därför är kön en utav många kvalitetsfaktorer som man verkligen måste titta på så att man får upp ögonen för det här, säger Filippa Nyberg.

Enligt studien som baserats på drygt 90 000 patienter är ojämlikheten mellan män och kvinnor genomgående i alla åldersgrupper och i alla delar av Sverige.

– Det första man måste göra är att medvetandegöra, någon måste ju fråga efter de här siffrorna inte bara hur det går patient för patient utan hur det går för varje läkares samlade förskrivning. Så att man får klart för sig vad det här är och kan börja diskutera, säger Filippa Nyberg.

Biologiska läkemedel är ett samlingsnamn på läkemedel av humant ursprung, det vill säga läkemedel som är kopior av eller som liknar kroppsegna ämnen. De mest kända läkemedlen inom denna grupp är sannolikt olika hormoner, som könshormoner, insulin och tillväxthormon samt kortison.

Dessutom kostar behandlingen omkring 100 000 kr per år och patient, vilket också begränsar användandet.

Dessa läkemedel är skräddarsydda för att påverka specifika steg i den inflammatoriska sjukdomsprocessen som leder till psoriasis och psoriasisartrit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".