Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två döda i flygkrasch i San Francisco

Uppdaterat söndag 7 juli 2013 kl 10.01
Publicerat lördag 6 juli 2013 kl 21.10
Anneli Dufva rapporterar: Mirakel att så många överlevt
(1:19 min)
1 av 4
Bolmande svart rök steg upp ur vraket. Foto: Scanpix
2 av 4
Planet som kom från Shanghai i Kina hade mellanlandat i Seoul i Sydkorea innan det fortsatte till USA. Foto: Scanpix
3 av 4
Stjärten på planet ska ha brutits sönder vid nedslaget. Foto: Scanpix.
4 av 4
Planet snurrade runt när det tog mark och bakkroppen bröts av. Foto: Scanpix.

I USA har alla de 307 personer som fanns ombord på det sydkoreanska flygplan som igårkväll kraschade på San Franciscos internationella flygplats hittats. Det uppger stadens borgmästare för nyhetsbyrån Reuters som också bekräftar att två personer har avlidit. Drygt 180 personer rapporteras skadade.

Timmar efter flygkraschen på San Franciscos Internationella Flygplats i går såg det riktigt illa ut, när 60 av planets totalt 307 passagerare uppgavs vara saknade.

Men sedan vände plötsligt de rapporterade siffrorna.

Totalt vårdas nu drygt 180 av planets passagerare på flera av stadens sjukhus, 45 av dem uppges ha allvarligare skador.

Men 123 passagerare behövde aldrig söka vård alls utan hölls kvar på flygterminalen för att ge vittnesmål om vad som hänt och dödssiffran har inte stigit, utan är fortfarande två personer.

De två som omkommit är kinesiska medborgare, uppger Sydkoreas transportminister, enligt Reuters.

Det finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha varit inblandad i olyckan, säger UD:s pressjour till TT.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, en av USA:s mäktigaste affärskvinnor, var inbokad på olycksplanet, rapporterar USA Today. I sista stund bytte hon dock, och tog ett United-flyg från Seoul i Sydkorea.

"Tack till alla som bryr sig - och ledsen om vi oroade någon," skriver Sandberg på Twitter.

Med tanke på olyckans art, på hur kraftig kraschen var och på hur det utbrända planet såg ut efteråt anser nu många att det är något av ett mirakel att så många överlevt och klarat sig med förhållandevis lindriga skador, rapporterar vår USA-korrespondent Anneli Dufva vid 6-tiden, på söndagsmorgonen svensk tid.

– Vad som hände före landningen, om det var något som påverkade piloten och hans beslut, det vill jag veta, säger säkerhetsingenjören Todd Curtis till CNN.

Intresset riktas nu mot den utredning som kommer att göras för att ta reda på vad som faktiskt hände när planets landning gick så fel.

Flygplanet kraschade vid landningen på San Franciscos internationella flygplats igårkväll. Planet snurrade runt när det tog mark och bakkroppen bröts av.

Det hördes som en dov smäll och en väldig eldboll steg mot skyn vid kraschen, berättar ögonvittnen i ett intilliggande hotell för tv-stationen CNN.

Sedan fattade planet eld, passagerarkabinen brändes ur och lågorna slog genom taket.

Tv-kanaler visade bilder av det brinnande planet, en Boeing 777 som tillhör det sydkoreanska bolaget Asiana Airlines. På bilderna syntes hur evakueringskanor fälldes ut.

Planet var mycket svårt skadat med avsliten bakdel och överdelen förstörd av elden. Bolmande svart rök steg upp ur vraket.

Ett kort tag föreföll alla ombord mirakulöst ha klarat sig med livet i behåll. Senare uppgifter från flygplatsens räddningstjänsten visade att det inte var så väl.

När planet just kraschlandat twittrade en passagerare, David Eun:

– Jag har just kraschat i SFO. Flygplansstjärten avsliten. De flesta verkar ha klarat sig. Jag är okej. Overkligt.

Planet, som ska ha anlänt från Seoul i Sydkorea, kan ha försökt nödlanda på flygplatsen. Men olycksorsaken är ännu oklar.

Anneli Dufva, Dervis Kilic, Pablo Dalence, Elin Georgsson/Ekot samt TT

Dervis Kilic: Hej och välkomna! Vi direktrapporterar med anledning av flygkraschen i San Francisco.

23:18, 6 July 2013

Dervis Kilic: Vid midnatt (15:00 lokal tid) kommer en presskonferens att hållas. Vad som kommer tas upp där är ännu oklart.

23:27, 6 July 2013

Dervis Kilic: Myndigheter har ännu inte bekräftat hur många som har skadats eller dött i flygkraschen. En passagerare ombord på planet, David Eun,twittrade tidigare att de flesta ombord verkade vara okej.

23:35, 6 July 2013

Dervis Kilic: Ombord på planet ska det ha funnits runt 300 människor, varav 16 personer i besättningen, enligt CNN.

23:40, 6 July 2013

Dervis Kilic: Presskonferensen som skulle hållas var mycket kort och Debora Hersman, ordförande för säkerhetsstyrelsen, sa att tekniker ska undersöka händelseförloppet och hon kunde inte ännu inte bekräfta orsaken bakom kraschen. "Vi måste samla fakta innan vi drar några slutsatser," sa hon.

00:05, 7 July 2013

Dervis Kilic: Debora Hersman svarade på frågan om det kan ha varit personalen som begått något fel, vilket hon inte kunde utesluta då det är mycket arbete som kvarstår.

00:10, 7 July 2013

Dervis Kilic: Minst två människor omkom i kraschen och 60 personer ska ha skadats rapporterar amerikanska medier som talat med företrädare från brandkåren.

00:13, 7 July 2013

Dervis Kilic: Tio av passagerare ska ha skadats allvarligt, sa en talesperson från sjukhuset på en presskonferens. Två av de allvarligt skadade ska ha varit barn.

00:32, 7 July 2013

Dervis Kilic: Om en liten stund kommer ytterliga en presskonferens att hållas med anledning av det Boeing 777-planet från sydkoreanska Asiana Airlines som kraschade i San Francisco.

00:56, 7 July 2013

Dervis Kilic: Vad som orsakat kraschen är fortfarande oklart men strax innan planet skulle landa stötte bakkropppen i marken och bröts av.

– Planet wobblade någon minut innan det snurrade och stannade på landningsbanan, säger ett vittne till nyhetskanalen KTUV.

01:06, 7 July 2013

Dervis Kilic: Nu börjar presskonferensen. - Våra tankar går till anhöriga och de drabbade, säger San Franciscos borgmästare Edwin Lee.

01:13, 7 July 2013

Dervis Kilic: En myndighetsperson säger att olyckplatsen nu är säker. Totalt var det 291 passagerare på planet.

01:17, 7 July 2013

Dervis Kilic: Utredningsarbetet har lämnats över till FBI och man utesluter terrorism, säger Joanne Hayes-White på räddningstjänsten i San Francisco. Hon bekräftade även att två personer ska ha omkommit.

01:19, 7 July 2013

Dervis Kilic: 190 personer ska ha tagit sig ur planet med egen kraft, 82 av dem fördes senare till sjukhus.

01:24, 7 July 2013

Dervis Kilic: Omkring 60 personer saknas fortfarande meddelade Joanne Hayes-White.

01:37, 7 July 2013

Dervis Kilic: Totalt ska 130 personer förts till sjukhusen i San Francisco, sa Joanne Hayes-White på en presskonferens.

01:40, 7 July 2013

Pablo Dalence: Två döda och 181 skadade i flygolyckan, enligt Dale Carnes, vice brandchef i San Fransisco. En person saknas också efter kraschen.

03:11, 7 July 2013

Elin Georgsson:

Alla 307 som flög med planet som kraschade i San Francisco har nu återfunnits, säger stadens borgmästare Ed Lee och bekräftar att två av dem avlidit.

06:02, 7 July 2013

Elin Georgsson: Intresset riktas nu mot den utredning som kommer att göras för att ta reda på vad som faktiskt hände när planets landning gick så fel, rapporterar vår USA-korrespondent.

06:28, 7 July 2013

Elin Georgsson:

– Vad som hände före landningen, om det var något som påverkade piloten och hans beslut, det vill jag veta, säger säkerhetsingenjören Todd Curtis till CNN.

07:13, 7 July 2013

Elin Georgsson:

Vår direktrapportering tar nu en paus.

07:13, 7 July 2013

Elin Georgsson:

Det finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha varit inblandad i olyckan, säger UD:s pressjour till TT.

09:18, 7 July 2013

Elin Georgsson: Vd:n för flygbolaget Asiana säger enligt Reuters att kraschen inte orsakades av motorproblem, men han utesluter inte att ett pilotfel kan ligga bakom kraschen.

10:01, 7 July 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".