Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gränsvärden i matavfall för återvinning kan skärpas

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 08.30
"Det kan ju helt enkelt bli brist på biogas"
(2:02 min)
Skärpta gränsvärden för matavfallet hotar biogasproduktionen, menar Avfall Sverige. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Naturvårdsverket lägger inom kort fram en utredning där de rekommenderar regeringen att skärpa gränsvärdet för metaller i matavfall som ska gå till återvinning.

Förslaget får nu hård kritik av intresseorganisationen Avfall Sverige, som anser att det här hotar produktionen av biogas.

– Det kan ju helt enkelt bli brist på biogas, eftersom biogödseln uppstår samtidigt i biogasfabriken. Den måste ju tas om hand, och det blir ju svårare med Naturvårdsverkets förslag. Det här leder ju helt enkelt till mer användning av bensin och diesel, och det kan ju inte ha varit meningen, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

I produktionen av biogas, som i dag görs av matavfall, blir biprodukten i tillverkningen biogödsel. Men med skärpta regler för gränsvärdena av metaller i gödseln skulle lantbrukarna inte kunna använda tillräckliga mängder av biogödsel på sina åkrar för att få den gödningseffekt de vill. Och om lantbrukarna inte vill använda biogödseln blir det också olönsamt att tillverka själva biogasen. Det menar intresseorganisationen Avfall Sverige.

Utredningen som ska bli klar och lämnas till regeringen i september undersöker hur fosfor från till exempel matavfall ska kunna återföras till kretsloppet, till exempel i form av gödsel på åkrarna, på ett bättre sätt. För att minimera skadliga metaller kommer man att föreslå en skärpning av gränsvärdena av oönskade metaller som till exempel kadmium.

– Vi kommer att föreslå strängare gränsvärden jämfört med i dag. För att vi ska få ett långsiktigt, hållbart och resurseffektivt kretslopp för att på sikt minska tillförseln av oönskade ämnen till marken, säger Kerstin Åstrand, Naturvårdsverkets projektledare för utredningen.

Biogas används i dag till att driva personbilar, men också cirka 2000 bussar i 40 städer runt om i landet.

Avfall Sverige menar att den konkreta nyttan med matavfallet i till exempel lokalbussar har varit en stor motivation för alla de svenskar som nu har kommit i gång med att källsortera matavfall. Ett förtroende som med förslaget kan skadas.

– Vi tycker det här är mycket allvarligt därför att man riskerar ju faktiskt medborgarnas förtroende, att det går förlorat, eftersom deras mycket idoga källsortering av matavall blir meningslös, säger Weine Wiqvist.

– Vi har förståelse för den kritiken för att det är ju problematiskt. Det är ju inte så att det här förslaget blir utan konsekvenser. Men vi håller på med en konsekvensutredning som vi kommer att presentera tillsammans med övriga rapporten den 5 september, säger Kerstin Åstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".