Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatta med Daniel Sachs

Publicerat onsdag 7 augusti 2013 kl 08.00

Daniel Sachs var sommarvärd den 7 augusti. Direkt efter programmet chattade han med publiken.

Marina T Nilsson: Hej.
Tack för alla frågor.
Vi har tekniska problem med chattfunktionen för tillfället. Vi flyttar fram chatten till 14:45.

14:33, 7 August 2013

Marina T Nilsson: Fortsatt tekniska problem. Vi hoppas kunna vara på banan snart. Vi beklagar dröjsmålet.

14:44, 7 August 2013

Birgit J Sthlm: Vad tycker du om att svenska afärsmän - åtminstone i Frankrike - anses obildade på Kulturens område och bara vill prata pengar och golf under lunchsammankomster t ex? Ligger det något i kritiken?

Sachs: Ja, det ligger nog en del i det och det hänger säkert ihop med det jag sa om hur viktigt det är att framstå som fokuserad som affärsman, men också hur vårt utbildningssystem ser ut. Jag tror därför att det är viktigt att värna om en bred bildning i skolan.

14:48, 7 August 2013

ÅKE SANDIN: Hej! Du har inte kommit halvvägs i ditt fascinerande sommarprogram än, men jag vill redan ge en komplimang till ett sådant insiktsfullt och allmännbildat och underhållande program av en s.k. god kapitalist. Samhället behöver fler av din sort. Med vänlig hälsning Åke Sandin (sjuksköterska och samhällsorienterad)

Sachs: Tack Åke! Daniel.

14:50, 7 August 2013

Mia: Du står ofta för lite längre sikt i dina resonemang (och förhoppningsvis beslut) än många av dina kollegor i näringslivet. Vad tycker du att vi ska göra åt kortsiktigheten i näringslivet? Är den ett problem och hur ska vi hantera den?

Sachs: Ja, kortsiktigheten är ett problem, men jag tycker att man kan se tecken på att det börjar bli bättre. Det blir mer och mer uppenbart att för oss som ska vara verksamma långsiktigt så har vi ett tydligt eget intresse av att engagera oss i långsiktiga frågor. Jag tror också att miljödebatten har flyttat våra perspektiv längre fram i tiden. Sen är det inte minst viktigt att kapital som har en långsiktig horisont inte förvaltas med för korta mål. Daniel.

14:51, 7 August 2013

Per Wallentin: Hej, Ett suveränt program. Bra manus, fint framförande, bra sammanhållning. Jag brukar inte applådera högt - men det här var bra, mycket bra! Hälsningar | Per

Sachs: Tack Per! Daniel.

14:52, 7 August 2013

Magnus Eriksson: Hej Daniel! Ditt program berörde mig oerhört. Vet egentligen inte vad jag ska ställa för fråga. Som du sa måste vi inte alltid förstå allt, det fick mig att verkligen att tänka till. Jag insåg vad jag har fördomar trots min egen tro om att jag är så fördomsfri. Jag har fått ny inspiration till mitt arbete för fred och kärlek. Vet inte ngt om dig, ber om ursäkt för det, men lycka till med ditt fortsatta arbete. Nu kom jag på en fråga. Har länge tänkt åka till Israel men inte riktigt vågat. Mest pga min egen osäkerhet och människor säger så olika om det landet. Har du något tips var jag kan åka som nybörjarresenär?

Sachs: Magnus, tack för ditt meddelande – jag blir glad av din reaktion så klart! Israel är absolut värt ett besök. Åk till Tel Aviv och bo där och åk sen på utflykter i Tel Aviv och till Jerusalem, Masada, Döda Havet och försök träffa många olika människor – troende, sekulära, judar, muslimer m m – de finns alla där… Tack igen! Daniel.

14:54, 7 August 2013

Tomasz Striner: Intressant projekt, Framtidsgenerationen. Undrar dock hur ännu ett projekt för en viss utvald åldersgrupp av unga ska bidra till det som du talade dig varm för i Sommar idag? På Framtidsgenerationens hemsida står följande; ”Framtidsgenerationen är en stiftelse som vill bidra till ett öppnare och mer framåtblickade samhälle. Ett samhälle med plats för alla, oavsett ursprung. Vår idé är att ge röst åt dem som annars inte blir hörda. Vi vill låta det unga med egna ord få berätta om sig själva och sin verklighet. Om allt det som idag är ungdomars vardag och som just därför är hela samhällets framtid.” Jag är invandrare men bosatt i Malmö under nästan hela mitt liv. Har nyligen passerat femtio men känner mig ung. Har sett hur staden och dess befolkning har förändrats och sett dussintals projekt som påminner om Framtidsgenerationen. Inga av dessa har bidragit med annat än projektanställningar eller pysselsättning för de som varit inblandade. Vad är det som skiljer Framtidsgenerationen från alla möjliga och omöjliga projekt för unga i dagens Malmö? Och varför finns det inget projekt som tar ett helhetsgrepp med en blandning av unga och gamla som t i l l s a m m a n s beskriver den verklighet som finns i dagens Malmö? Tomasz Striner, Malmö

Sachs: Tomasz, jag håller med dig om behovet av helhetsgrepp och att samla olika initiativ. När det gäller Framtidsgenerationen så kan jag bara rekommendera dig att komma och se gästspelet av Third Generation på Malmö Stadsteater i oktober och gärna också att engagera dig i ”Malmö – the True Story”. Bästa hälsningar, Daniel.

14:56, 7 August 2013

Johan Högberg: Tack för ett sommarprogram som berörde och engagerade. Din släkthistoria är fascinerande. Med ditt kulturella engagemang hoppas jag att din musiksmak är betydligt vidare än den som kom fram i programmet!

Sachs: Haha… Jo Johan, jag tycker om många sorters musik, men valde för programmet en viss variation men ändå ett visst tema… Inser att jag inte kan tillfredsställa alla med musikvalet, men jag hoppas trots allt att det fanns något även för dig. Daniel.

14:58, 7 August 2013

Helena Hildur W.: Vad är det vackraste du vet?

Sachs: Det jag kan tänka på just nu är himlen när solen går ner i Kattegatt en stilla sommarkväll som den gjorde häromdagen… men det finns ju så mycket vackert… Daniel.

14:59, 7 August 2013

Gittan Koritz: Tack för ett superbra sommarprat. Jag har hört alla och det här var det absolut bästa. Grattis till att vara så ung och så duktig, yngre än mina barn. Superbra att våga stå för det judiska också.

Sachs: Tack Gittan! Daniel.

14:59, 7 August 2013

Jan Linell: Hej Tack för ett suveränt program och för att du skjutit en av mina fördomar i sank om Företagsledare; du är en sann ”Berättare! Det kändes som att lyssna till en författare eller poet. Själv jobbar jag med filmkameran på ”bakgårdarna till välfärdsmedaljen Sverige”, bl.a. med den gigantiska utanförskapsproblematiken. Därför var det skönt att få höra dig säga att också näringslivet måste aktivt engagera sig i samhällsbygget. Fortsätt Kasta Sten i Glashuset Daniel! Mvh Janne Linell , film & TV producent

Sachs: Tack Janne! Fler stenar kommer…! Daniel.

15:00, 7 August 2013

Matilda: Först:vilket fint program! Jag undrar hur du med ditt intresse för både samhälle och kultur ser på arkitekturens roll i samhället? Och har du idéer för hur vi kan göra svensk arkitektur mer konstintriktad? Hälsningar från Matilda (arkitekt)

Sachs: Matilda, det var en stor fråga. För mig är arkitekturen nära förknippad med samhällsklimatet. Vet t ex att miljonprogrammets byggnader i många fall ligger något för långt ifrån varandra för att naturliga mötesplatser ska bildas (förutom alla deras andra brister…). En arkitektur med människan i centrum är en viktig del i att bygga ett öppet och humanistiskt samhälle… men som sagt det finns mycket att säga om det. Daniel.

15:01, 7 August 2013

Commerce: Hur tror du att världsekonomin kommer att utvecklas de kommande fem åren? Kommer det en ordentlig högkonjunktur i EU/USA när det vänder?

Sachs: Jag tror inte att man ska fundera över ”konjunkturella” skeenden nu, utan snarare de strukturella förändringar som vi har genomgått och som behövs. Frågan är inte ”när det vänder” utan hur vi kan bygga en hållbar ekonomi – socialt, miljömässigt och ekonomiskt – och leva inom våra tillgångar. De strukturella problem som vi skjutit framför oss med hjälp av låga räntor och god statsfinansierad likviditet måste vi förr eller senare ta i och det kommer inte att vara lätt… Daniel.

15:04, 7 August 2013

BJ: Vad tycker du om JB-koncernen som gått i konkurs och tusentals elever står utan skola? Är det alltid OK attt PENGAR skall styra allt, allt i vårt samhälle?? Jag anser att staten skall ha hand om skolväsendet - lika villkor för lla - den av näringslivet så omhuldade valfriheten är FEL i detta sammanhang!

Sachs: För mig är inte det största problemet valfriheten utan att vi inte har tydliga krav – vad gäller kvalitet och hur en skolverksamhets drivs och sköts – som utgångspunkt. Men visst är det en tråkig utveckling som drabbar många tyvärr… Daniel.

15:05, 7 August 2013

Viola: Tack för ett fint program! Jag cyklar varje dag mellan 13 och 14.30 och lyssnar på Sommar. Idag fick jag hoppa av cykeln och gråta en skvätt Du sa så mycket tänkvärt och bra saker. Hoppas många lyssnade på dina kloka ord. Tack

Sachs: Tack Viola! Håll i styret! Daniel.

15:05, 7 August 2013

Cecilia NvM: Hej Daniel, tack för ditt program. Du berörde mig starkt! En fråga: Makedonien-Grekland konflikten och problemen mellan albaner och makedoner har ärvts av vår17-åriga son. Å vad jag skulle vilja att han lyssnade på ditt program. Kommer teaterpjäsen Future Generation turnera i övriga Sverige? Gottsunda teater skulle vore vara en perfekt scen för den

Sachs: Cecilia, jag hoppas att det blir en fortsättning efter Malmö, men annars kan ni ju alltid försöka ta er till Malmö för att se pjäsen när den sätts upp. Hör av dig via Framtidsgenerationens hemsida så ska jag se till att ni får biljetter. Varma hälsningar, Daniel.

15:06, 7 August 2013

Christina Linnea Örtendah: Tack för ett av årets absolut bästa sommarprogram. Jag hörde att du har en öppen inställning till alla och vill då fråga om du vet varför "ingen" vill anställa en kvinna på 50+? Jag har 215 p, arbetat sedan jag var 15, klarat av att föda och fostra 4 söner (alla födda inom 5 år) parallellt med att jag studerade min från fabriksgolvet till UB. Nu erbjuder Af min kompetens gratis. Jag kan och vill jättemycket, är en idéspruta och strateg men sämre som doer. Vill ju bara ha en arbetsgivare i Skåne. Har eget arbetsrum hemma och har gett ut en barnbok för egna pengar. Fler manus i datorn...

Sachs: Christina, jag är ledsen att höra det du skriver. Jag kan ju tyvärr inte komma med någon förklaring på detta, men är helt övertygad om att du har mycket att tillföra. Kanske vill du bli volontär och engagera dig i Framtidsgenerationen? Hör av dig via Framtidsgenerationens web så kan jag förmedla en kontakt. Varma hälsningar, Daniel.

15:08, 7 August 2013

Birgitta: Hej Daniel. Tack för bra program. Det är så viktigt och bra att ni unga framgångsrika är så engagerade i samhällsfrågorna! Tack. En fråga som dök upp : var kom dina storasystrar in i bilden? det lät ju som du var första barnet. Hälsningar Birgitta

Sachs: Birgitta, det var observant av dig. Mina föräldrar hade när de träffades varsin dotter sedan tidigare – så jag fick systrar ”på köpet”. Varma hälsningar, Daniel.

15:10, 7 August 2013

ch: Grattis till programmet!! Jag har arbetat med problemlösningar i mitt yrkesliv som egenföretagare. Jag har en ide om en manick som borde finnas i samtliga hushåll och hotel, alltså en självklarhet på marknaden. Har varken dom rätta kontakter o pengarna för att tillverka prototypen. Vad göra? Mvh

Sachs: Jag är tyvärr dålig på att ge råd om sådant… Jag tror att det är bra att höra av sig till lokala Uppfinnarföreningar eller handelskammare, men jag vet tyvärr inte… Daniel.

15:13, 7 August 2013

stina: Känner du att du genom ditt jobb gör världen bättre? Hur?

Sachs: Jag vet inte om jag lyckas, men jag har absolut den ambitionen. Det handlar dels om att se till att goda företag får finansiering för goda idéer – allt för mycket av kapital idag finns på andrahandsmarknaden för köp och försäljning av värdepapper och om vi ska skapa tillväxt och arbetstillfällen i Europa så behöver inte minst de medelstora företagen ha tillgång till finansiering. Utöver denna kommersiella verksamhet så engagerar jag mig i kultur- och samhällsprojekt som jag tror har förutsättningar att göra världen bättre. Det är inte alltid lätt att svara på vad de ger för resultat, men vi måste alla försöka tror jag. Daniel.

15:13, 7 August 2013

Fifi: Proventus finansierar bland annat mediabolaget Metro. Jag undrar vad du tror om papperstidningens framtid, nu när det går ganska trögt för dem? Flera jättar i USA har ju sålts.

Sachs: Det är en stor fråga… Det är ju ingen tvekan om att allt fler läser sina tidningar på web, i mobil etc, men jag tror ändå att en tillräckligt bra pappersprodukt kommer att överleva… Åtminstone ett tag till… Daniel.

15:16, 7 August 2013

Andes Faxe: Daniel Jag undrar om det skulle vara ok att skriva på din facebooksida? Vänliga hälsningar Anders

Sachs: Det beror på vad du vill skriva om… ;-)

15:17, 7 August 2013

Henrik Kock: Tack för ett mkt bra sommarprogram! Gillade särskilt din metafor om vikten av att kasta sten i glashus - inifrån. Samtidigt förefaller den här synen på betydelsen av att delta i en vidare samhälldebatt inte vara särskilt utbredd bland företagsledare. Två frågor: 1. Vilka reaktioner på ditt bredare engagemang möter du från dina kollegor? 2. Borde inte ett bredare engagemang utgöra en obigatorsk del av företagens arbete med CSR? Och därmed bidra till att göra arbetet med CSR mer trovärdigt? Hälsn Henrik

Sachs: Henrik, lyckligtvis är numera många företagsledare samhällsengagerade och inser att det är en del av arbetet att engagera sig i samhällsfrågor så jag får nästan alltid positiva reaktioner (å andra sidan finns säkert de som har negativa synpunkter, men håller inne med dem…). Jag tycker att din andra fråga är intressant – jag tror ju inte så mycket på obligatorium, men visst vore det bra om fler företag hade detta med is sina träningsprogram etc. Jag tror att vi är på väg åt det hållet. Hälsar Daniel.

15:21, 7 August 2013

Birgitta: Hej Daniel! Tack för ditt fina program och dina många kloka tankar. Men jag undrar vad du har för tankar kring att främlingsfientligheten ökar just nu och varför ungdomsarbetslösheten ökar? Jag tror att det hör ihop.

Sachs: Birgitta. Visst finns det ett samband. Det sorgliga är att vi inte har lyckats förmedla hur viktigt och positivt invandring är. Jag är övertygad om att om vi ska möta de utmaningar vi har med en stegvis åldrande befolkning och låga födelsetal på längre sikt så kommer vi vara beroende av invandring för att skapa en fungerande ekonomi. Men på kort sikt så lever vi med sviterna av strukturella problem i Europa och då får vi tyvärr en stark grogrund för extremism – inte minst bland ungdomar. Daniel.

15:23, 7 August 2013

Tobias: Tack för ett bra program. Mobbning är något av det värsta jag vet. Något som skadar människor allvarligt för livet. Hur tänker du kring hämnd på dina plågoandar? har du stött på någon och hur har du tänkt/agerat då?

Sachs: Tobias, jag har stött på några av dem och det var ganska skönt att känna att jag är färdig med att hantera det hela, men det var ju 20 år senare… Det tog lång tid innan jag kom över de där tre destruktiva månaderna som tog allt mitt självförtroende… Daniel.

15:24, 7 August 2013

"släktforskare": Kan din konkurrent om din farfars byst också vara hans farfar?

Sachs: Ja, varför inte… tanken har slagit mig… Har du några idéer?

15:24, 7 August 2013

Sara: Tack för ett bra, och minst sagt givande, program! Det var hoppingivande att höra om din syn på tvärvetenskap och mångfald. Själv har jag ägnat många års studier, utlandsvistelser och idellt arbete åt främst mänskliga rättigheter och utbildning och kämpar nu mot en arbetsmarknad i motvind där allt tycks handla om entreprenörskap, IT och det ständiga budskapet om att Sverige behöver fler ingenjörer eftersom det är de som skapar jobben. Ditt sommarprogram gav hopp om att det visst finns plats för mer än ingenjörer på den svenska arbetsmarknaden.

Sachs: Tack Sara för ditt meddelande!

15:25, 7 August 2013

Sachs: Kära radiolyssnare! Varmt tack för alla engagerade, fina och tänkvärda frågor, synpunkter och inlägg! Fortsatt glad sommar! Daniel.

08:14, 8 August 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".