Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på anställda med rättigheter för papperslösa

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 15.49
"Vi har tystnadsplikten på vår sida"
(1:32 min)
Papperslösas rätt till vård ställer krav på att vårdpersonalen vet hur sekretesslagen ska tolkas. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Nya rättigheter för papperslösa ställer krav på anställda inom offentlig sektor. Känsliga personuppgifter vid en myndighet kan vara av stort intresse för polisen – vars uppdrag är att gripa papperslösa.

– Myndigheterna har en hemläxa att samordna sig kring detta, för det är såklart en ny situation, säger Alexandra Segenstedt som är migrationsrådgivare vid Röda Korset.

Till hösten kommer barn till papperslösa att ha rätt att gå i skolan. Sedan 1 juli har papperslösa rätt till vård som av medicinska skäl inte kan vänta, och deras barn har nu samma rätt till vård som svenska barn.

Samtidigt ingår det i polisens arbete att försöka hitta dessa personer och utvisa dem, då de vistas i Sverige utan tillstånd.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting finns det information om hur anställda ska tolka sekretesslagen. Men trots det verkar det råda stor osäkerhet.

En grupp som nu ställs inför nya krav är vårdpersonal, säger Anna Andersson, Vårdförbundets vice ordförande:

– Särskilt om man ställs inför det där telefonsamtalet när någon från en annan myndighet ringer är det klart att man kan hamna i en osäkerhet. Där man någonstans tror att man vet hur man ska agera men är inte riktigt säker. Det enda vi kan göra åt det, tror jag, är att lyfta frågorna och prata med varandra om det, och ge varandra stöd. För vi har tystnadsplikten på vår sida och ska inte behöva utsättas för de här samtalen, där vi får frågor om att lämna ut uppgifter som vi faktiskt inte ska behöva lämna ut, säger Anna Andersson.

Alexandra Segenstedt, migrationsrådgivare vid Röda Korset, är inne på samma linje:

– Jag tror att man ska försöka avdramatisera det och göra precis som man gör med andra medborgare: När saker är känsliga och föremål för sekretess ska den sekretessen upprätthållas vare sig den personen har ett avvisningsbeslut eller inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".