Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bangladesh textilarbetare ska få bättre villkor

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 16.55
"Det är vår plikt att ändra situationen"
(1:45 min)
De katastrofala förhållandena för arbetarna i Bangladesh kom i fokus vid katastrofen i maj då en fabriksbyggnad rasade. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

EU:s handelskommissionär presenterade i dag ett samarbete med WTO och den internationella fackliga paraplyorganisationen ILO, för bättre villkor för arbetarna i Bangladeshs textilindustri. Anledningen är de katastrofala förhållanden för arbetarna som kom i fokus vid katastrofen i maj då en fabriksbyggnad rasade.

– Det som hände i Bangladesh för två månader sedan är helt enkelt oacceptabelt. Det är vår plikt att ändra situationen och att göra det snabbt. EU:s lagstiftare och konsumenter väntar sig försäkringar om att Bangladesh rör sig åt rätt håll, sa EU:s handelskommissionär Karel De Gucht vid dagens möte i Geneve.

Överenskommelsen, där också Bangladeshs regering deltar, innehåller bland annat en reform för bättre fackliga rättigheter och arbetsvillkor, och att 200 nya inspektörer ska tillsättas för att följa upp textilindustrin.

I våras dog över 1100 textilarbetare i Dhaka, när fabriken där de jobbade rasade samman. 

Katastrofen ledde till en debatt om deras arbetsförhållanden. Bangladesh är världens näst största leverantör av kläder. Textilhandel står för 80 procent av landets exportinkomster och  EU-ländernas inköp beräknas ge 2,5 miljon jobb i Bangladesh för textilarbetare, de flesta är kvinnor.

Men de jobbar till mycket låga löner som inte räcker till det nödvändigaste. Om de startar fackföreningar, riskerar de trakasserier eller att  få sparken.

Veckorna efter katastrofen framhöll regeringen i Bangladesh att den förberedde reformer  som skulle stärka arbetarnas fackliga rättigheter, och rätten till stöd vid arbetsolyckor.

Katastrofen blåste också  liv i debatten om ansvaret hos de klädkedjor som köper textilier från Bangladesh. Flera svenska klädkedjor har inlett projekt för att förbättra villkoren för textilarbetarna som till allra största del är kvinnor.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".