Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Korruption allt större problem världen över

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 14.38
Särskilt tung börda för de fattigaste
(1:11 min)
Korruptionen ökar, enligt en undersökning från Transparency International. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Korruptionen ökar världen över. Det anser mer än hälften av de tillfrågade i en världsomspännande undersökning som organisationen Transparency International presenterar i dag. Tilltron till de institutioner som ska värna om lag och ordning sjunker stadigt. Lägst förtroende har medborgarna till politiska partier, enligt den årliga korruptionsrapporten.

114 000 människor har intervjuats i mer än hundra länder. Bilden som organisationen Transparency International, med säte i Berlin, ger är entydig: korruptionen blir ett allt större problem och är en särskilt tung börda för de redan fattigaste, där valet kan stå mellan att betala en muta för nödvändig vård eller tvingas gå hungrig.

Mer än var fjärde av de tillfrågade uppger att de har betalat en tjänsteman för att få tillgång till en allmän tjänst minst en gång under det gångna året.

Särskilt oroande, enligt rapporten, är att samhällets demokratiska grundpelare betraktas som de mest korrupta institutionerna.

Överst på den listan hamnar politiska partier, följt av polisen, rättsväsendet, parlament och offentliga tjänstemän. Det gäller generellt i världen och i synnerhet i Europa.

Här har den ekonomiska krisen haft en förödande effekt på tilltron till politiker. Det säger Anne Koch, som är Europa-ansvarig vid organisationen Transparancy International:

– Den ekonomiska krisen har inneburit ett sammanbrott för allmänhetens förtroende för politiken, säger Anne Koch.

I de mest krisdrabbade länderna Grekland, Italien, Spanien och Portugal är misstron avsevärt högre än i genomsnittet globalt.

Det handlar inte bara om pengar under bordet. Det som göder misstron världen över handlar i lika hög grad om maktahavare som utnyttjar sin ställning – exempelvis fördelar attraktiva landområden eller försäkrar sina vänner straffrihet för att gynna sina egna intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".