Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget jubel för Egyptenlösning

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 18.27
Hazem El-Beblawi. Foto: Scanpix.

Egyptens militär utlovar parlamentsval om sex månader. Men det behöver inte minska spänningarna utan riskerar tvärtom att förvärra dem.

Få jublade i Egypten när Adli Mansur, som militären utsåg till president efter att ha avsatt Muhammad Mursi, utfärdade ett dekret tänkt att ta landet mot val och en ny författning.

Muslimska brödraskapet, segraren i Egyptens första demokratiska val förra året, avfärdade dekretet som ett steg i att ta "tillbaka landet till ruta ett." Men också oppositionsrörelsen Tamarrud, som var pådrivande i demonstrationerna mot Mursi, motsatte sig det med motiveringen att det gav alltför mycket makt till presidenten. Den tidigare finansministern Hazem el-Beblawi utnämndes på tisdagen också till ny premiärminister.

– Jag förväntar mig inte att val kommer att minska spänningarna utan snarare förvärra dem. De riskerar att marginalisera grupper och inte leda till nationell försoning, säger Samer Shehata, Egyptenspecialist vid University of Oklahoma.

Brödraskapet manade till "uppror" runtom i landet efter militärens nedslag mot demonstranter under måndagens morgonbön. Det är med våld, den egyptiska fastemånaden ramadan antågande och den egyptiska sommarhettan som demonstranterna kommer att tvingas bort från gatorna tror Shehati - inte genom att inkluderas i övergångsstyret.

Delar av oppositionen ser helst att Muslimska brödraskapet även förbjuds från att delta i nyvalen. Dit hör den liberale politikern Wael Nawara som i en intervju med TT kallar val "meningslösa" så länge Muslimska brödraskapet tillåts ställa upp.

– Det går inte att skapa en demokrati med en så stor del av befolkningen utesluten. Men många av de här människorna är inte demokrater. Det är ironiskt, det är inte bara militären utan också gamla Mubarakanhängare som ser det här som en möjlighet att komma tillbaka, säger Shehata som ser utvecklingen som ett hot mot verklig demokratisk förändring.

Det är något som får några av grannländerna som hade goda band till Mubarakregimen att hurra. Förenade arabemiraten, som ställt sig skeptiskt till Mursi, gav på tisdagen Egypten ett lån på tre miljarder dollar.

TT

Fakta: Egyptens konstitutionella deklaration

En vecka efter att Muhammad Mursi avsattes antog Adli Mansur, som sattes på presidentposten av militären, en tillfällig konstitution.

Enligt den ska presidenten bilda en kommitté av politiska partier, arbetare, fackföreningar och religiösa samfund, som ska föreslå ändringar till konstitutionen från 2012 inom 15 dagar.

Efter fyra månader ska konstitutionen sedan röstas igenom i en folkomröstning.

När konstitutionen antagits ska parlamentsval hållas inom två månader. Därefter ska presidentval hållas.

Presidenten ges makt över statsbudgeten och kan utfärda undantagstillstånd.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".