Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönder borrar för att slippa vattenbrist

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 14.48
Det måste vara hundraprocentigt
(1:47 min)
1 av 2
Lantbrukare Henrik Svensson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio

Grundvattennivåerna spås bli lägre under somrarna på grund av att vårfloden kommer allt tidigare. Det säger Sveriges Geologiska undersökningar, SGU. För att säkra vattenåtkomsten blir det allt vanligare att stugägare och bönder borrar vattenbrunnar istället för att ha grävda brunnar.

– Vattnet är så oerhört viktigt så det måste finnas varje dag dygnets alla timmar. Det finns inget att pruta på där. Det måste vara hundraprocentigt. Då var det borrat som var vårt alternativ, säger Henrik Svensson som är mjölkbonde utanför Jönköping.

Han är bara en av många lantbrukare i landet som har en egen borrad brunn för att klara torra somrar.

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund är detta det ända alternativet för de flesta lantbrukare idag om de inte är anslutna till ett kommunalt vatten. 

Klimatförändringarna ser ut att leda mot just torrare somrar enligt Sveriges Geologiska Undersökning, SGU. Och de ser att det borras allt fler brunnar.

– Under de senare åren sedan 1996 och framåt har vi sett en ökad andel borrade brunnar. Toppåret rapporterades det in knappt 35 000 borrade brunnar jämnfört med åren innan då vi hade ungefär 10 inrapporterade brunnar, säger Gustav Sundén, stadsgeolog på SGU.

En del av ökningen beror delvis på att det är fler som är intresserade av bergvärme men mycket är också vattenbrunnar.

– Sedan jag började har det ökat med ett par hundra procent. Dels är det många bönder som satsar stort som kör stora anläggningar som behöver mycket vatten. Även sommarstugeägare som satsar extra på sommarstugan, säger Henrik Söderlund från Aneby som har borrat brunnar sedan 1999. Han har sett hur intresset har ökat.

Skulle vattnet ta slut hos en lantbrukare skulle det leda till stora problem. På Henrik Svensson gård utanför Jönköping används det över 30 kubik vatten om dagen. Utan vatten skulle all verksamhet på gården stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".