Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-utskott stödjer delvis svenskt snuskrav

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 18.39
"Det här visar att vi tar folkhälsan på allvar"
(1:52 min)
EU-parlamentets hälsoutskott vill inte stödja export av snus. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Frågan om tillsatser i snus och reklam på cigarettpaket var i dag uppe i EU-parlamentets utskott för hälsofrågor. Efter omröstningen stod det klart att utskottet delvis stödjer Sveriges krav på att ha kvar vissa tillsatser, men inte alla.

– Jag är väldigt nöjd. Det här visar att vi tar folkhälsan på allvar, och en strikt reglering av cigaretter där vi begränsar möjligheterna till tillsatser kraftfullt, och alla marknadsföringstricks där man låter folk tro att cigaretter är mindre farliga än vad de är, säger Miljöpartiets Carl Schlyter, som lett den gröna gruppens talan i frågan.

Det betyder alltså större varningstexter på cigarettpaketen framöver?

– Samt obligatoriska varningsbilder på 75 procent av paketets fram- och baksida, plus att det är väldigt hårda regler för vilka tillsatser man får ha. De får absolut inte göra cigaretter mer attraktiva eller giftiga på något sätt."

Svensk regeringens hållning har varit att varningstexterna ska vara mindre än så - med hänvisning till tobakstillverkarens yttrandefrihet -  men EU-parlamentets hälsoutskott vill alltså ha skarpare varningar på paketen. tobaksfrågan är ännu inte avgjord.

Den ska röstas i EU-parlamentet i september. När det gäller snuset får Sverige fortsätta bestämma vissa smaktillsatser. En annan fråga som Sverige drivit är rätten att exportera snus - det vill hälsoutskottet förbjuda. Rimligt enligt Carl Schlyter, medan  moderaternas Christoffer Fjellner som också är ledamot i hälsoutskottet, beklagar detta:

– Utskottet sa tyvärr att det förbud mot att sälja snus i andra delar av Europa som nu gäller, ska vara kvar. Och det är ju konstigt och tråkigt, det vore som om man sagt att vi förbjuder vin i Europa, men vi tillåter vodka. för cigaretter är tillåtet, men snus kommer även framgent att vara förbjudet i Europa, säger Christoffer Fjellner.

Om nu EU:s hälsoutskott tycker det här är en hälsofråga att man inte ska sprida något sånt som snus i Europa, förstår du inte det då?

– Sverige konsumerar lika mycket tobak som resten av  Europa, men vi har minst andel tobaksrelaterade skador. Och någonstans tror jag Europa har att lära av Sverige att ska man missbruka tobak, så ska man åtminstone inte ägna sig åt ovanan att röka den. Därför är det synd att EU inte tog den möjligheten att lära av det svenska exemplet, säger Christoffer Fjellner.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".