Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rysk agentlag kan fälla oberoende institut

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 14.52
"Vi är objektiva och fungerar som standard"
(2:39 min)
President Vladimir Putin. Foto: Scanpix.

Rysslands enda oberoende opinionsinstitut, Levada center, riskerar nedläggning eftersom de vägrar att registrera sig som "utländsk agent" enligt en ny lag. De har hittills bara varnats, men i veckan krävde president Vladimir Putin att lagen måste efterlevas.

– Eftersom vi är objektiva fungerar vi som en slags standard för andra stora opinionsinstitut i Ryssland. De rättar sig efter oss, säger Lev Gudkov, direktör för Levada Center i Moskva.

– Om vi skulle försvinna, ja då skulle de andra kunna publicera vilka resultat som helst som passar makten, fortsätter han, medan telefonen ilsket ringer på kontoret en bit från Moskvas centrum.

I maj fick Levada center en varning från åklagarmyndigheten där det stod att institutet faller under den nya lagen om utländska agenter. Enligt den måste alla ryska oberoende organisationer som får pengar från utlandet och som enligt myndigheterna sysslar med politik registrera sig som utländsk agent.

Den som bryter mot lagen riskerar kraftiga böter och i sista hand stängning. Organisationen Golos, som sysslar med valövervakning, blev för ett par veckor sedan den första som stoppades av myndigheterna, som en följd av den nya lagen.

I veckan avlade Rysslands riksåklagare Jurij Tjajka en rapport om hur lagen efterlevs inför president Vladimir Putin. Det står illa till konstaterade han.

– Registret är tomt, sa Tjajka och berättade att hans myndighet kontrollerat över 2 000 frivilligorganisationer och bland dem funnit 215 utländska agenter, men ingen av dem har registrerat sig. Enligt riksåklagaren ska de tillsammans under de senaste tre åren ha fått över en miljard kronor från utlandet.

I vissa fall har lagen fått absurda konsekvenser, bland annat har en fågelskyddsorganisation klassats som utländsk agent.

– Sådana felen ska rättas till, sa Vladimir Putin i veckan, men i övrigt måste lagen efterlevas.

Syftet med lagen är att göra det känt för allmänheten varifrån olika organisationer får sina pengar. Men kritiker menar att det i stället handlar om att brännmärka krafter som bland annat verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland.

Enligt en opinionsundersökning gjord av just Levada center förra året satte en majoritet likhetstecken mellan ordet utländsk agent och spion.

Tillsvidare fortsätter man att publicera sina opinionsmätningar som vanligt, men Levada centers direktör Lev Gudkov tror att risken för sanktioner, som böter eller stängning, är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".