Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om abortförbud i Europa

Uppdaterat fredag 12 juli 2013 kl 11.38
Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 10.13

Journalisten Anna Dahlqvist har skrivit reportageboken "I det tysta" om abortförbud i europeiska länder som tvingar kvinnor till abortresor och illegala aborter.

Elin Georgsson: Hej! Nu börjar chatten med Anna Dahlqvist. Välkommen att ställa dina frågor!

11:00, 12 July 2013

Måns: Hur ser abortlagarna ut i Europa? Vilket land skulle du säga är det mest extrema och vilket land är mest tillåtande.

Anna Dahlqvist: Polen, Irland och Malta förbjuder abort. Malta har den hårdaste lagstiftningen. Där ges inte några undantag från förbudet.
< p class="timestamp">11:01, 12 July 2013

Sofi Svensson: Hur vanligt är det med illegala aborter? Och vem gör dom?

Anna Dahlqvist: Ja sedan en lag från 2008 kan de göra det men de måste betala för aborten själva. Kostnaden ligger i de flesta fall mellan 5 000 och 15 000 kronor. Det är mycket få europeiska kvinnor som kommer hit, uppskattningsvis ett tjugotal per år.
< p class="timestamp">11:03, 12 July 2013

Anna Dahlqvist: Det blev fel med fåga och svar där som ni ser. Illegala aborter görs nästan uteslutande i Polen. Siffran ligger uppskattningsvis kring 80 - 100 000 per år. De utförs av läkare.
< p class="timestamp">11:04, 12 July 2013

sandra s: Hur kan Sverige hjälpa kvinnor från Irland och typ Polen som behöver göra abort? Hur funkar det? Kan de söka sig till sjukhusen här lagligt?

Anna Dahlqvist: Se svar nedan.

11:05, 12 July 2013

Ulla: Vad görs på EU-nivå för att hjälpa kvinnor i länder med abortförbud?

Anna Dahlqvist: Inte mycket. Det är en fråga som inte faller under EU:s mandat, utan är nationell.

11:05, 12 July 2013

Jens: Vilka grupper är det främst som trycker på för abortförbud i Europa? Bara religiösa eller?

Anna Dahlqvist: Ja i första hand. Det är katolska kyrkan och grupper som är knutna till den men även andra pro-lifeorganisationer med kopplingar till andra religiösa samfund, i första hand kristna.

11:06, 12 July 2013

Sten: Vad innebär Irlands beslut rent konkret?

Anna Dahlqvist: Inte så mycket. Det blir tydligt nu för läkarna att de har rätt att utföra aborter vid hot mot kvinnans liv. Det handlar om mycket få fall. Och det är en process med flera läkare som ska vara med i beslutet. Det är mycklet möjligt att den grupp kvinnor som är självmordsbenägna väljer att resa utomlands för att slippa den processen.

11:09, 12 July 2013

Undrar: Varför tror du att så många kvinnor är emot abort? Vad är största orsaken till detta i just Irland?

Anna Dahlqvist: Jag vet inte om det är så många kvinnor. Generellt är det män som är drivande i pro-lifeorganisationer men de har haft som strategi att lyfta fram kvinnorna. Samtidigt finns det en stark moderskult i Irland som kan ha betydelse.

11:10, 12 July 2013

Johanna: Vilka grupper finns det som kämpar FÖR kvinnors rätt till abort i exempelvis Polen och Irland? Hur stort är stödet för dessa grupper?

Anna Dahlqvist: På irland finns det fler organisationer och det finns ett stöd bland irländarna för att liberlaisera lagen ytterligare, dock inte för fri abort. I Polen finns i första hand organisationen Federa och Palikotpartiet men där finns inte en lika star opinion för en liberalisering. I Polen har det gått åt motsatt håll sedan förbudet infördes 1993.

11:12, 12 July 2013

Jonna: Vad bra att du uppmärksammar denna fråga! Vad berörde dig mest under arbetet om din reportagebok?

Anna Dahlqvist: Kvinnor som tvingads förhandla om kvaliten på den illegala aborten för att få ned priset. unga kvinnor som åkte på sin försa utlandsresa för att göra abort och tvingas hemlighålla det för familjen. Kvinnor som satt på tåg och flyg med blödande udnerliv och bara längtade hem. Och det par som tvingades åka till Storbritannien för att göra abort för att fostret inta avr livsdugligt - dock efterlängtat.

11:14, 12 July 2013

zorro: Vilka är det som mest gör dom illegala aborterna? Alltså är det läkare i smyg eller görs det hemma?

Anna Dahlqvist:

Det är läkare som gör dem efter arbetstid. Ibland i läkarnas bostäder, ibland på kliniker. De tjänar mycket stora pengar på detta. Uppskattningsvis 600 miljoner per år, översatt i svenska kronor. Men det blir också vanligare att polska och irländska kvinnor beställer läkemedel för att själva göra medicinska aborter i hemmet.

< p class="timestamp">11:18, 12 July 2013

nina: Hur ser motståndet ut i sverige mot abort? finns det överhuvudtaget grupper som inte vill? tycker inte man hör så mkt om det iaf.

Anna Dahlqvist: Motståndet är mycket begränsat i Sverige. Men sverigedemokraterna vill sänka abortgränsen. Därtill finns ett par organisationer men de är små.

11:19, 12 July 2013

Linn: Vilket är egentligen abortmotståndares främsta argument?

Anna Dahlqvist:

Idag talas det mycket om att det är skadligt för kvinnan att göra abort och att man vill skydda kvinnan - men det gäller främst de stora pro-lifeorganisationerna. det stora rgumentet är annars att det är ett liv som mördas.

< p class="timestamp">11:22, 12 July 2013

Jan: Vilka risker utsätter de här kvinnorna sig för, jag menar en illegal abort måste vara förenad med stora risker?

Anna Dahlqvist:

De illegala aborterna i Polen är relativt säkra men det finns exempel som kvinnor som dött. Om det uppstår komolikationer är det mycket osäkert om läkaren som riskerar fängelse kommer ta kvinnan till sjukhus tex. Men det finns en ökad risk för skador, inte minst när man förhandlar om billigare metoder. Finns dock inte siffror på det. Dessutom är det psykologiska problem i detta. För många kvinnor är det oerhört påfrestande att gå till en läkare som de inte ens vet namnet på. de har ingen kontroll över läget - om de får rätt metod, rätt bedövning, hjälp vid akut läge. Det är mest riskabelt för de kvinnor som inte har råd med högkvalitativa aborter..

< p class="timestamp">11:25, 12 July 2013

Hassan: Hur ser EU på aborter? Kan de pressa medlemsländerna att tillåta abort?

Anna Dahlqvist: Inte så länge de betraktar abort som en vårdfråga som de gör idag. Det finns dock krav på att de ska betrakta det som en kvinnorättsfråga vilket skulle göra det möjligt att ställa helt andra krav på medlemsländerna.

11:26, 12 July 2013

bok???!!: kan du rekommendera någon annan bok än din som uppmärksammar frågan? Behöver inte va svensk...

Anna Dahlqvist: lena Lennerheds bok om den svenska aborthistorien är intressant. Och Michelle Goldbergs The means of reproduction.

11:27, 12 July 2013

Erik: Kan kvinnorna som åker utomlands och utför abort straffas för det om de kommer tillbaka till landet?

Anna Dahlqvist: Nej. Eventuellt i Malta men det har ännu inte skett. Det har dock diskuterats om det är möjligt.

11:28, 12 July 2013

Marie: Du skriver om Malta. Om inga undantag ges - vart vänder man sig då? Finns frivilligorganisationer eller tvingas man göra abort utomlands?

Anna Dahlqvist: Inte några organisationer för aborträtten på Malta. Men alla vet att de kan resa till Italien eller STorbritannien och det är vad man gör.

11:28, 12 July 2013

Kimmo: Hur vanligt tror du att det är att man gör abort illegalt även i Sverige, av olika skäl?

Anna Dahlqvist: Mycket mycket ovanligt. Men det finns uppgifter om att papperslösa kvinnor gjort det tidigare.

11:29, 12 July 2013

Malin: I vilket land gör man flest illigala aborter?

Anna Dahlqvist: Globalt är det flest illegala aborter i afrikanska och sydamerikanska länder. ca 47 000 kvinnor dör varje år i samband med osäkra aborter. Då handlar det om utvecklingsländer. i europa är det Polen.

11:30, 12 July 2013

Elin Georgsson: Och där rundar vi av chatten. Ett stort tack till Anna Dahlqvist och alla ni som skickade in frågor!

11:30, 12 July 2013

Sofie: I USA verkar abortmotståndarna vara ganska "militanta" om man kan uttrycka sig så, och ibland hotfulla, hur är det i Europa?

Anna Dahlqvist: Inte samma våldsamma attityd i Europa.

11:30, 12 July 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".