Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler har terapi via internet

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 12.22
"Man ska se det som ett viktigt komplement"
(2:00 min)
Behandlingen av bland annat depressioner via nätet ökar. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Intresset för terapi via internet ökar. På mottagningen för internetpsykiatri i på Karolinska i Huddingen utanför Stockholm har antalet patienter ökat stadigt de senaste åren.

Cecilia Svanborg är ledningsansvarig för enheten för internetpsykiatri i Stockholms län och säger att hon har märkt av det ökade intresset.

– Det är ganska många som kommer och säger att de har hört om behandlingen från sin kompis och att den är så bra. Det är mun till mun metoden som gör att det sprids så mycket tror jag, säger Cecilia Svanborg.

På enheten för internetpsykiatri behandlas patienter för bland annat social fobi, depression och paniksyndrom. 2009 hade man 520 patienter och sedan dess har det ökat år efter år. Fram tills midsommar i år har man haft 356 patienter och prognosen för hela 2013 är att man kommer behandla 800 patienter.

Cecilia Svanborg ser internetterapi som en möjlighet för människor att ta i tu med sina problem. Och det ökade intresset tror hon beror på hur vården ser ut i dag.

– Det är brist på psykologiskbehandling och KBT-terapeuter. Det är ett jättestort problem att man inte har möjlighet att få psykologiskbehandling i den omfattning som det behövs, säger Cecilia Svanborg.

I dag söker ungefär 1 000 personer hjälp för olika problem. Men det är bara 60 procent av dem som inleder en behandling. Alla patienter passar inte för att delta i självhjälpsprogram, en del har för svåra problem.

--  Det viktigaste är att man gör en noggrann bedömning, är det här en någoting som passar personen och personens problematik? Det skulle jag säga är det viktigaste, säger Cecilia Svanborg.

Än så länge är det främst Karolinska i Huddinge som erbjuder internetterapi, men det finns projekt även i Skåne, Västra Götaland, Örebro och Uppsala också. Men i mycket mindre skala, i Malmö har man de senaste fem åren haft mellan 25 och 50 patienter årligen.

Men från och med nästa år ska alla landsting ha möjlighet att erbjuda KBT via internet. Men det är inget som ska ersätta andra behandlingar, säger Cecilia Svanborg

– Jag tycker man ska se det som ett viktigt komplement till primärvården och psykiatrin och inte som något som ersätter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".