Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S: Rehabiliteringsgarantin bör göras om

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 12.02
Eneroth: "Vi har inte tid att vänta"
(2:14 min)
SocialdemokratenTomas Eneroth kritiserar regeringens rehabiliteringspolitik. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Regeringens så kallade rehabiliteringsgaranti för att minska och förebygga sjukskrivning fungerar så dåligt att den bör göras om, anser socialdemokraterna. Främst är det satsningen på kognitiv beteendeterapi, KBT, till personer med psykisk ohälsa som man anser är för ensidig.

Regeringen vill avvakta en större utvärdering som väntas nästa år. Men Tomas Eneroth, Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor, tycker att det redan finns tillräckliga belägg för att rehabiliteringsgarantin inte fungerar.

– Jag tycker att vi inte har tid att vänta med att förändra rehabiliteringsgarantin. Hittills är det över 65 000 utförsäkrade och det är en dåligt fungerande garanti. Så det finns ju skäl att både omvärdera de insatser som görs och framför allt se till att de anpassar sig bättre till individen, säger han.

Rehabiliteringsgarantin är en regeringssatsning som har som syfte att minska sjukskrivningarna genom att extra pengar läggs på vissa behandlingsmetoder. Den största målgruppen är personer med lindrig och medelsvår psykisk ohälsa. Sedan garantin startade 2008 har regeringen vikt 3,8 miljarder åt garantin.  Lejonparten av dessa pengar har gått till att ge personer med psykisk ohälsa kognitiv beteendeterapi, KBT.

Satsningen på KBT Motiveras med att det är den terapimetod som är mest verkningsfull mot ångest och depression, enligt Socialstyrelsen. Men Thomas Eneroth tycker att det borde finnas fler alternativ.

– Jag tror det är farligt om man väljer en enda metod som behandlingsalternativ. Jag tycker det är viktigt att utgå ifrån patientens förutsättningar, det ska inte riksdag och regering peta i vilken metod man väljer. Och då måste vi få en rehabilitering som faktiskt utgår från dina förutsättningar att kunna komma tillbaka i jobb. I dag så väljer man först metod, och passar inte det så riskerar en del att utförsäkras och det är naturligtvis inte hållbart, säger han.

Enligt de utvärderingar som har gjorts hittills, bland annat av forskare på Karolinska institutet, har regeringens stora rehabiliteringssatsningar inte varit kostnadseffektiva. Exempelvis har resultaten varit små när det gäller återgång i arbete. Men man har sett vissa resultat när det gäller att förebygga sjukskrivning, och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, vill fortsätta satsningen tills en slutgiltiga utvärdering blir klar nästa år.

– Den kunskap som vi har än så länge från de relativt små undersökningar som har gjorts, de visar ju att det finns en begränsad men dock koppling till återgång i arbete om man får tidiga insatser, om man får sina insatser innan man blir sjukskriven. Nu görs det en större utvärdering på hela arbetet, så jag tycker att har vi nu prövat de här sakerna på ett stort samhällsproblem, då finns det också skäl för att ha lite respekt och invänta den kunskap som kommer inom ett år, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".