Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sex döda i tågolycka nära Paris

Uppdaterat lördag 13 juli 2013 kl 09.52
Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 18.13
Räddningsarbetare vid olycksplatsen för tågurspårningen vid Brétigny-sur-Orge. Foto: Scanpix.

Minst sex människor har omkommit i en tågolycka där ett tåg spårade ur vid Brétigny-sur-Orge, drygt två mil söder om Paris på fredagskvällen. Dödstalet befaras stiga.

Enligt de senaste uppgifterna har sex personer dött, för nio är tillståndet kritiskt och 22 har ådragit sig lättare skador.

Räddningsarbetet har pågått under natten för att se om det finns kroppar fastklämda mellan tåg och plattform.

300 brandmän, 20 ambulansteam och åtta räddningshelikoptrar har enligt nyhetskanalen TF1 varit delaktiga i räddningsarbetet.

Olyckan inträffade strax efter klockan fem på fredagseftermiddagen på stationen i Brétigny-sur-Orge söder om Paris. Intercitytåget var på väg från Paris till Limoges i centrala Frankrike, och enligt TF1 ska omkring 385 personer ha befunnit sig ombord.

Människor dog enligt flera medier antingen av elstötar eller av att ha blivit fastklämda.

Det var rusningstid och perrongen var full av folk. Många fransmän är just nu på väg att inleda sin semester.

Passagerare som pratat med franska medier säger att tåget åkte ovanligt snabbt när det anlände till stationen.

– Tåget anlände till stationen i hög fart. Det delades i två av en okänd anledning. En del av tåget fortsatte att rulla, medan den andra delen välte mot plattformen, säger en poliskälla som AFP pratat med.

Fyra av vagnarna ska ha spårat ur och ett par av dem gled rakt in mot plattformarna på stationen. På blider från olycksplatsen kan man se hur en av tågvagnarna ligger tvärs över en av perrongerna som den uppenbarligen träffat med stor kraft.

Utredare arbetar fortfarande på lördagsförmiddagen för att hitta någon orsak till olyckan. Transportminister Frédéric Cuvillier utesluter dock i princip mänskliga misstag och säger att undersökningen fokuseras på "rullande järnvägsmaterial, infrastruktur och signalsystem". Han hyllar också lokförarens agerande.

– Som tur är hade lokföraren helt enastående reflexer och sände omedelbart ut ett larm, vilket avvärjde en kollision med ett mötande tåg som bara några sekunder senare skulle ha kraschat in i de vagnar som spårade ur, säger Cuvillier till fransk radio.

Borgmästaren i Brétigny, Bernard Decaux, var på plats strax efter att olyckan inträffade. Han beskrev läget som kaotiskt för tidningen Le Parisien:

– Alla springer åt alla håll. Det är panik. Det är apokalyptiskt.

Frankrikes president François Hollande var personligen på olycksplatsen. Han var på plats knappt tre timmar efter katastrofen.

Det franska tågbolaget förnekar att tåget på något sätt skulle ha varit utom kontroll när det spårade ur.

– Det var inte en kollision och det var inte ett problem med hastigheten, säger en källa inom järnvägsbolaget SNCF till AFP.

Chefen för järnvägsbolaget SNCF säger att järnvägen, rättsmyndigheter och den franska säkerhetsbyrån BEA kommer att driva egna utredningar.

Olyckan medförde i kväll avbrott i all tågtrafik till och från järnvägsstationen Austerlitz i Paris.

Olyckan söder om Paris beskrivs som den allvarligaste på franska järnvägar sedan 1988, då 56 människor dog i en katastrof på stationen Gare de Lyon i Paris.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".