Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ersättning viktig för många äggdonatorer

Publicerat lördag 13 juli 2013 kl 21.27
"För mig var det mest bara en bonus"
(2:15 min)
Den ekonomiska ersättningen är viktig för många kvinnor som bestämmer sig för att donera ägg. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Bristen på donerade ägg växer i Europa när kvinnor av olika skäl väntar med att skaffa barn till deras fruktsamhet minskat. Att vilja hjälpa andra är det främsta skälet till att kvinnor väljer att donera ägg till barnlösa. Men i exempelvis Grekland och Ryssland donerar många kvinnor av rent ekonomiska orsaker. Det visar en ny undersökning av europeiska äggdonatorer från den europeiska fertilitetsorganisationen ESHRE.

Guido Pennings är professor vid Institutet för bioetik i Gent i Belgien och har lett studien. Han konstaterar att, även om viljan att hjälpa är det vanligaste skälet  kvinnorna  uppger, är den ekonomiska ersättningen också viktig.

Det håller äggdonatorn Lena Månsson med om, även om pengarna inte var det viktigaste när hon bestämde sig:

– För mig var det mest bara en bonus. Jag ville ju ändå göra det. Men det var ju skönt ändå. Jag missade ju lite annat i mitt liv – det tog lite tid och gjorde lite ont, så det var väl käckt att få någon sorts ersättning, säger hon.

Lena Månsson resonerar som en stor del av de kvinnor som svarat på enkäten. Det var närmare hälften som uppgav att de ville hjälpa barnlösa kvinnor, som anledning till donationen. Nästan en tredjedel svarade att det var en kombination av altruism och ekonomisk ersättning, medan en tiondel sa sig göra det enbart för pengarna.

De grekiska, ryska och ukrainska kvinnorna är de som i undersökningen till största delen uppgett att det var en ekonomisk fråga att donera ägg. Köerna av kvinnor som väntar på äggdonation är långa.

I Skåne var kön för att få ett donatorsägg fram till nyligen flera år lång. Men efter ett politiskt beslut höjdes ersättningen för donatorerna från 3 000 till 11 000 kronor.

Region Skånes etiska råd varnade för att kvinnor skulle kunna komma att donera bara för den ekonomiska ersättningen. Efter höjningen strömmade antalet donatorer till och i dag finns det inte längre någon kö efter ägg.

Men att det skulle hänga ihop med den höjda ersättningen tillbakavisas av Aleksander Giwercman, klinikchef vid Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus. Han menar bara att ersättningen nu är rimlig:

– Det är egentligen ersättning för förlorad arbetsinkomst och transportkostnader som man har när man donerar ägg. Det är ju en ganska komplicerad affär, säger Aleksander Giwercman.

Lena Månsson tycker inte att donationen var jobbig. Hon kan tänka sig att göra om det:

– Nu pluggar jag och så håller vi på att renovera hus, så nu behöver vi pengar. Därför funderar jag nästan på att göra det igen, bara för ersättningens skull.

Du skulle kunna tänka dig att göra det igen alltså?

– Ja, absolut. För mig var det inte så farligt. Och det vet man ju inte innan, men nu vet jag att det här skulle jag kunna göra igen, säger Lena Månsson.

Äggdonationer: Ersättning spelar roll

En studie som genomförts av den europeiska fertilitetsföreningen ESHRE (European society of human reproduction and embryology) visar att den främsta orsaken till att kvinnor väljer att donera sina ägg är altruism (att genom sin generositet hjälpa andra), men att den ekonomiska ersättningen är en bidragande faktor för många.

Drygt 1400 äggdonatorer i 11 europeiska länder tillfrågades om sina skäl till donationen, hur mycket de fått i ersättning, ålder och arbetsförhållanden med mera.

Undersökningen visar att donatorerna var ganska unga – i medeltal 27,4 år. Ju äldre kvinnorna var desto fler svarade att altruism var det enda skälet. Bland de unga var ersättningen viktigare.

I Frankrike, Belgien och Finland angav en stor majoritet altruism som enda motiv. I Grekland, Ryssland och Ukraina angav många kvinnor rent ekonomiska skäl.

Hälften av kvinnorna hade egna barn, och ungefär en femtedel var arbetslösa.

Efterfrågan på ägg ökar

2009 gjordes nästan 17 000 provrörsbehandlingar med donerade ägg i Europa, (6 % av alla IVF-behandlingar), och antalet växer varje år. Av de genomförda behandlingarna var drygt 42 procent lyckade, och resultatet var beroende av äggdonatorns ålder, inte mottagarens.

Forskarna räknar med att efterfrågan på ägg kommer att öka eftersom allt fler kvinnor skjuter upp fram barnafödandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".