Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avgörande dom kring ekobrottslingar

Publicerat söndag 14 juli 2013 kl 12.11
"Han är förhoppningsfull"
(1:57 min)
Högsta domstolen. Foto: Sofia Tanaka/Scanpix

Hundratals skattebrottslingar kan komma att slippa straff, och dessutom kunna kräva skadestånd på miljonbelopp från staten. Frågan avgörs i en dom i Högsta domstolen nu på tisdag, då en femtioårig mans dom ska omprövas.

– Han är förhoppningsfull, säger Christian Olsen som är mannens advokat. Vi gjorde ju de här invändningarna att det är förbjudet med dubbla straff, men domstolarna ignorerade de här invändningarna helt och påförde honom ett straff. Helt, menar vi, i strid med Sveriges folkrättsliga åtaganden.

Frågan har varit om skattetillägg, de tillägg som alla dömda skattebrottslingar i Sverige har krävts på, ska räknas som ett straff eller inte. När Högsta domstolen i juni slog fast att skattetilläggen är ett straff i juridisk mening, innebär det att en person som krävts på skattetillägg inte kan åtalas, eller ens utredas, för skattebrott, eftersom det vore dubbel bestraffning, något som inte är tillåtet.

Christian Olsens klients dom väntas visa vägen för hur långt tillbaka i tiden den nya tillämpningen kommer att göras. Om domen på tisdag ger femtioåringen rätt, betyder det att hundratals personer kan slippa straff de redan tilldömts.

Christian Olsen har flera andra klienter som väntar på tisdagens besked.

– Samtliga har förhoppningen om att nu antingen bli helt frikända eller i alla fall få sina straff kraftigt reducerade, säger Christian Olsen. I de fall det är personer som redan har tvingats avtjäna sina straff, så har de för avsikt att begära skadestånd från staten.

Kommer du att driva det åt dem då?

– Det kommer vi att driva åt dem, i så fall, ja.

Christian Olsen hoppas att han och andra advokater som kämpat mot det som nu har fastslagits vara dubbel bestraffning, samt alla dom som dömts, nu ska få återupprättelse.  

– För mig är det alldeles uppenbart att de domar som meddelats allt sedan 2009 är felaktiga. De är uppenbart i strid med den rättstillämpning som man har haft att tillämpa i svenska domstolar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".