Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Demonstrationer i Brasilien inför påvens besök

Publicerat söndag 14 juli 2013 kl 17.31
Kampen mot korruptionen är central
(1:49 min)
I juni hölls demonstrationer i Rio de Janeiro. FOTO: FELIPE DANA

Om en dryg vecka kommer påven Franciscus till Brasilien till den katolska världsungdomsfestivalen. Men istället för att bekymra sig för hur alla besökande ungdomar ska inhysas, bekymrar sig de brasilianska myndigheterna över annat. Som för om besöket kommer att utnyttjas som en förevändning för nya protester, som de under Confederation Cup.

Efter vågen av protester under Confederation Cup i juni så är ingenting sig längre riktigt likt i Brasilien.

Nu i veckan genomförde fackföreningsrörelsen den första generalstrejken på 22 år. Men drivkraften var inte en gemensam lista med akuta krav, utan snarare en rädsla för att demonstrationerna i juni skulle göra att fackföreningarna och dom politiska partier som de är knutna till, skulle hamna i kölvattnet, till en rörelse utan ens ett tydligt ledarskap.

Om man använder uppslutningen i protestaktionerna som måttstock, så tycks den rädslan ganska välmotiverad. Det var betydligt färre som deltog i demonstrationerna under fackföreningarnas protestdag än under demonstrationerna i juni och som ju initierades av olika röster i de sociala medierna.

Det i sin tur, har förmodligen att göra med att orsaken till den ilska som manifesterades under demonstrationerna i juni, också har att göra med upplevelsen att fackföreningarna och partierna är delar av det korrupta system man protesterar mot.

Medan kampen mot korruptionen var central under junidemonstrationerna, så syntes inte en enda banderoll på det temat under fackföreningarnas protestdag.

Men parollerna mot korruption under juniprotesterna riktade sig heller mot regeringen. I själva verket så har ingen brasiliansk president fört en så hård kamp mot korruptionen som just Dilma Rouseff.

Det handlar mer om en korruption som finns inbyggd i det system där både partier och fackföreningar ingår och som bland annat tar sig uttryck i ett i mångas ögon provocerande privilegiesystem. Exempelvis kan statsanställda pensionera sig innan dom fyllt 50 år med en pension som är 10 procent högre än deras lön och som finansieras av allt högre skatter för de som inte är statsanställda. De övriga kan pensionera sig först när de är 65 år, om ens då.

Irritationen över den typen av privilegier kan explodera när som helst, till exempel när påven kommer och då världspressens ögon på nytt riktas mot Brasilien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".