Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester i USA efter att vakten Zimmerman friats

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 15.48
"Vi vill ha rättvisa"
(1:19 min)
Demonstranter i New York med en bild av Trayvon Martin som sköts ihjäl förra året. Foto: John Minchillo/Scanpix.

Debatten om den friande domen mot vakten George Zimmerman som sköt ihjäl en 17-årig svart pojke i Florida fortsätter. Protestaktioner har genomförts över hela landet.

– Vi vill ha rättvisa, skanderar demonstranterna.

En vanlig reaktion nu efter den friande domen. Bland de juridiska experterna är många ense om att domen, rent lagligt, var korrekt, efter att åklagarsidan misslyckats med att bevisa George Zimmermans skuld.

Däremot verkar i stort sett alla tycka att det är skillnad mellan lag och rättvisa. President Barack Obama har sagt att händelsen är en tragedi för landet, men han försvarar samtidigt rättsväsendet och manar nu till lugn.

Tidigare har Obama påpekat att om han haft en son, skulle han se ut som Treyvor Martin. För det är Treyvor Martins utseende, eller hudfärg, som står i centrum för diskussionerna. "Självklart handlar det om etnicitet - eller ”race” - som man fortfarande talar om här, skriver New York Times i sin ledare.

"Även om George Zimmerman skulle blivit dömd är vi ett land präglat av rasism" och det höjs nu många röster som frågar sig om en ung svart man inte ska kunna gå på gatan utan att riskera att bli mördad. Om Justitiedepartementet finner grund för ett civilrättsligt mål, kommer det handla just om det. Fallet utreds nu.

Fakta: Fallet Trayvon Martin

  • Den 26 februari 2012 skjuter George Zimmerman den 17-årige Trayvon Martin till döds. Efter vädjanden från Martins föräldrar och protester från allmänheten grips han i april anklagad för "mord av andra graden", motsvarande dråp.
  • Den 14 juli 2013 frias Zimmerman av en domstol i Florida sedan juryn gått på försvarets linje om att Zimmerman agerade i självförsvar.
  • Den 15 juli meddelar USA:s justitiedepartement att det ska utredas om fallet ska tas upp på federal nivå. Även där kommer åklagarna att tvingas bevisa att Zimmerman sköt Martin på grund av hans hudfärg och inte agerade i självförsvar.
  • Rodney King misshandlades av polis 1991. Trots att misshandeln fanns filmad friades de poliser som låg bakom den. Sedan federala åklagare tagit upp fallet fick två av poliserna lindriga fängelsestraff.
  • En civil process kan också inledas av Martins familj. Den avgörande frågan blir då huruvida Zimmerman åsamkat familjen skada.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".