Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidslinje: Trayvon Martin-fallet

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 16.22

Dödsskjutningen 26 februari 2012 av 17-åriga Trayvon Martin har lett till starka reaktioner i USA. Och turerna kring, den nu friade, George Zimmerman har varit många med bland annat byte av domare och ändrad borgensumma. Här är en tidslinje över det som hänt.

26 februari 2012: Trayvon Martin skjuts till döds i Sanford, Florida av den frivilliga vakten George Zimmerman. Zimmerman greps inte direkt då han säger sig ha handlat i självförsvar, och eftersom man har den rätten i Florida gick han fri.

22 mars 2012: 20 000 personer protesterar och kräver att vakten ska ställas inför rätta. På internet har nästan en och en halv miljon människor skrivit under ett upprop. 17-åringensfamilj hävdar att han dödades för att han är svart.

24 mars 2012: Obama uttalar sig efter dödsskjutning och säger: ”Jag kan bara föreställa mig vad föräldrarna går igenom. Och när jag tänker på den här pojken, tänker jag på mina egna barn”.

28 mars 2012: Fortsatta protester mot  dödsskjutningen av den svarte tonåringen Trayvon Martin. Fallet har lett till en växande debatt om vapenlagar, rättssäkerhet och om rasism inom polisväsendet.

12 april 2012: George Zimmerman grips och åtalas för "andra gradens mord". ”Vi ville ha ett gripande och det fick vi”, sa Trayvon Martins mamma Sybrina Fulton vid en presskonferens i Washington.

20 april 2012: Zimmerman släpps fri mot en borgen på 150 000 dollar (cirka en miljon kronor).

18 maj 2012: Nya uppgifter kommer in som talar för att Zimmerman  agerat i självförsvar.

1 juni 2012: Domaren i fallet gör helt om, och meddelar att han tar tillbaka sitt beslut om att släppa den misstänkte Zimmerman mot borgen. Orsaken är att Zimmerman uppges ha lämnat vilseledande uppgifter om sin privatekonomi, uppgifter som domaren baserade borgensumman på.

6 juli 2012: Zimmerman betalar in en ny borgensumma på en miljon dollar (motsvarande sju miljoner kronor) och släpps fri.

14 juli 2012: Domaren i fallet byts ut för andra gången efter att Zimmerman ansett att den nuvarande domaren är jävig. Den första domaren bad själv om att bli befriad från uppdraget sedan en kollega till hennes man ursprungligen fick frågan om att försvara Zimmerman.

31 augusti 2012: För tredje gången utses en ny domare i rättegången i Florida mot George Zimmerman.

10 juni 2013: Rättegången mot den dråpåtalade George Zimmerman inleds. Zimmerman håller fast vid att han är oskyldig och att han agerat i självförsvar.

12 juli 2013: Rättegången avslutas och juryn sammanträder för att avgöra om Zimmerman är skyldig eller inte. Polisen uppmanar till lugn när beskedet från juryn väl kommer.

14 juli 2013: Efter en överläggning som varade i över 16 timmar frias Zimmerman från anklagelserna.

15 juli 2013: Justitiedepartementet i USA utreder om det finns tillräckliga bevis för att åtala vakten George Zimmerman för civilrättsliga brott i en federal domstol. Under tiden har demonstrationerna fortsatt.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".