Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag ska klargöra vad som är ett fornminne

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 07.47
"Fornlämningar är ju originaldokument"
(2:23 min)

Det ska bli tydligare vad som egentligen är ett fornminne, när en ny lag träder i kraft 1 januari. Flera fornlämningar, som många menar borde bevarats, har under åren förstörts. En öppet formulerad lag har gjort att begreppet fornlämning tolkats på olika sätt i landet.

– Lagen har varit lite otydlig på vissa kategorier lämningar, till exempel husgrunder som torpruiner. Och det har säkert förstörs en hel del av olika skäl eftersom lagen inte varit entydlig, säger Leif Gren, antikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Ekot träffar Leif Gren och hans kollega, enhetschefen på kulturminnesenheten på Riksantikvarieämbetet, Markus Dahlberg på ett gravfält från yngre järnåldern, på Djurgården i Stockholm. Det här är ett tydligt exempel på ett fornminnen som ska bevaras, också med den nya lagen. Det är från tiden före 1850, det är varaktigt övergivet och det speglar äldre tiders bruk, alltså något som inte görs i dag.

Totalt känner man till 1,7 miljoner fornlämningar i Sverige, men det finns en stor okunskap, det finns många fler som inte är dokumenterade.

– Fornlämningar är ju originaldokument, den informationen som finns i fornlämningar finns ingen annanstans. Och raderat man ut dom har man raderat en del av vår gemensamma historia helt enkelt, säger Leif Gren.

Fornminnen upptäcks oftast när det ska byggas något, som en väg eller bostäder. Då är det entreprenören som måste bekosta en undersökning, om de väljer att gå vidare med bygget. Sedan är det länsstyrelserna som beslutar om fornminnet ska vara bevaras på sin plats eller kan förstöras, men då måste det dokumenteras först.

Bedömningarna kan alltså se olika ut. Men med den nya lagen, som träder i kraft vid årsskiftet ska det bli tydligare, allt från före 1850 kommer få ett generellt skydd, men också yngre lämningar kommer få ett bättre skydd nu.

– Det blir en ökad tydlighet även där, alltså de lämningar som är yngre. Där får Länsstyrelserna en ny möjlighet att faktisk fornlämningsförklara. Tidigare har man varit lite osäker, är det här skyddat eller inte. Men nu får vi en ökad tydlighet även på den punkten, säger Markus Dahlberg.

Nu kommer Riksantikvarieämbetet ta fram riktlinjer för länsstyrelserna, om hur lagen ska tolkas. För det finns en del svårigheter, även med den nya lagen. Bland annat är det svårt att datera en fornlämning.  

– Det är klart att det är mycket som vi måste fortsätta  jobba med. Däribland det här med vilka krav ska vi ställa på det här med att bevisa att något är äldre än 1850, var ska vi lägga ribban, säger Markus Dahlberg, enhetschef kulturminnesenheten Riksantikvarieämbetet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".