Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ändring av rösträtten väcker debatt i USA

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 07.18
"Attack på rösträtten"
(2:01 min)
1 av 3
Strid om rösträtten i USA. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Curtis Gatewood från NAACP, National Association for the Advancement of Colored People. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Republikanernas delstatssenator i North Carolina Robert Rucho. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.

I USA har det blåst upp en het diskussion om rösträtten under sommaren. Debatten har startat efter att Högsta Domstolen för ett par veckor sedan fattade ett beslut som innebär att delstaterna får större frihet att ändra i sina vallagar.

Ändringen i vallagen gör att många minoriteter får svårare att rösta säger Curtis Gatewood på NAACP, en av de största organisationerna som arbetar för minoriteters rättigheter.

– Beslutet är en attack på rösträtten, vi är mycket besvikna, säger Curtis Gatewood.

Domstolens besked innebär att alla delstater nu får möjlighet att stifta egna vallagar utan särskilt godkännande från justitiedepartementet i Washington.

Sedan rösträttslagen infördes för snart 50 år sedan har 15 delstater, helt eller delvis, varit tvungna att få vallagarna godkända av Washington.

De här delstaterna har ofta haft en rasistisk historia. I några delstater var man på 60-talet till exempel tvungen att betala en särskild skatt för att få rösta, vilket gjorde att många svarta uteslöts. För att förhindra sådant har justitiedepartementet velat hålla koll.

Men nu har Högsta Domstolen slagit fast att det regelverk som avgör vilka delstater som omfattas av det här inte längre gäller. USA har förändrats sedan 60-talet, sa domstolen. Och eftersom det lär dröja innan ett nytt regelverk är på plats har nu alla delstater samma möjligheter att ändra i sin vallagar.

Mycket bra, anser Robert Rucio, delstassenator för Republikanerna i North Carolina, en av de aktuella delstaterna.

– Nya tider kräver nya regler och nu kommer North Carolina att börja ställa krav på foto-legitimation vid röstning, säger Robert Rucio.

Något som riktar sig minoriteter, säger kritker, eftersom många saknar sådana ID-handlingar. Inte alls säger Robert Rucio.

Det handlar om att stävja fusk. I dag är det nästan omöjligt att kontrollera.

– Du ska inte bara kunna komma in och säga att jag heter Tom Smith och kunna rösta. Hur vet jag att du är Tom Smith, säger Robert Rucio.

Men fortfarande finns andra delar av rösträttslagen kvar. Curtis Gatewood på NAACP i North Carolina säger att de kommer att fortsätta att kämpa mot diskriminerande lagar, även om det kommer att bli svårare att driva de fallen i domstol nu.

– Vi tänker inte gå bakåt, vi ska fortsätta gå framåt, säger Curtis Gatewood.

 

Studio Ett i eftermiddag kan ni höra mer om striden om rösträtten i USA.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".