Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dom i HD: Skattedömda kan få rätt till skadestånd

Uppdaterat tisdag 16 juli 2013 kl 12.29
Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 08.36
Hovrättspresident: "Rör ett stort antal ärenden"
(1:38 min)
Högsta domstolen kom i dag med sitt besked om att skattedömda ska kunna beviljas resning. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Skattefuskare som både krävts på skattetillägg, och sedan dömts i domstol ska kunna begära resning. Det slår HD fast i ett beslut idag.

Personer som tidigare dömts i domstol för skattebrott ska kunna begära resning. Det gäller om personen tidigare krävts på skattetillägg för samma förseelse.

HD:s beslut är vägledande, och i praktiken innebär det att skattefifflare som dömts i domstol nu kan släppas ur fängelse och i efterhand begära skadestånd av staten.

– Som omedelbara konsekvensen bedömer jag att ett rätt stort antal personer kan få sina domar undanröjda, och slippa sina straff enligt brottsbanken, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident i Svea Hovrätt.

Den 13 juni kom ett beslut om skattetillägg och skattebrott från Högsta domstolen, HD. HD klargjorde då att det svenska förfarandet att döma skattefuskare för skattebrott i domstol, och samtidigt avkräva dem på skattetillägg, inte är förenligt med EU:s lagstiftning, som säger att en person inte kan få dubbla sanktioner, det vill säga dömas två gånger.

Från Skatteverkets sida innebär HD:s beslut en förändrad hantering av ärendet där personer misstänks ha försökt smita undan skatt.

– Som huvudregel kommer Skatteverket att fortsätta påföra skattetillägg. Och då innebär ju HD:s dom att i de fallen kommer det inte att vara möjligt att göra brottsanmälan, säger Stina Ögren, enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket.

I de fall där myndigheten misstänker allvarlig ekonomisk brottslighet kommer Skatteverket i stället att göra en brottsanmälan.

Vad dagens beslut om möjlighet till resning för personer som redan påförts skattetillägg, och sedan dömts, kommer att få för konsekvenser för Skatteverket är mer oklart.

Med anledning av HD:s beslut i juni har det funnits frågetecken kring de personer som redan dömts, och krävts på skattetillägg, och vad som skulle gälla för dem.

Det är i ljuset av det HD:s beslut i dag ska ses.

Dagens beslut gäller en 50-årig man som tilldömts skattetillägg, och samtidigt dömts till fängelse. Han har begärt att få sin dom prövad. När han nu får rätt är det många andra domar i skattemål som kan betraktas som felaktiga.

Och HD:s beslut innebär att besluten även ska gälla för redan dömda.

Riksåklagaren Anders Perklev säger till TT att det i dag rör sig om ett hundratal personer som avtjänar straff för skattebrott.

Hittills har ett trettiotal personer begärt resning. Ett tiotal har redan försatts på fri fot.

Enligt HD ska resning kunna begäras om en dom fattats så långt tillbaka som i februari 2009.

Då ändrade Europadomstolen den ändrade sin tolkning av den enskildes skydd, så att en person inte ska kunna få dubbla bestraffningar för en och samma förseelse.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".