Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp kritik mot svensk hantering av rättspraxis

Uppdaterat tisdag 16 juli 2013 kl 14.00
Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 11.49
Oacceptabelt lång väntan
(1:10 min)

Mer eller mindre en rättsskandal. Det säger advokat Börje Leidhammar, skatteexpert, om den långsamma hanteringen för att anpassa svensk skattelagstiftning till EU. Redan i februari kom en dom i EU-domstolen som slog fast ny praxis om dubbelbestraffning.

När Högsta domstolen nu fattat beslut om ny rättslig praxis för skattetillägg och skattebrott, betyder det att personer som dömts till fängelse för skattebrott kan komma att friges, och dessutom kräva skadestånd av staten för felaktiga domar. Det är en anpassning till EU:s lagstiftning, som gör klart att en person inte kan bestraffas dubbelt för en och samma förseelse.

HD:s nya praxis gäller domar så långt bak i tiden som februari 2009, då EU-domstolen ändrade sin praxis. Så långt hade det inte behövt gå, säger advokat Börje Leidhammar, adjungerad professor i skatterätt. Han är expert i en statlig utredning om rättssäkerhet i skattförfarandet som ska vara klar i september.

– Det är ju helt oacceptabelt att enskilda Skatteverket, domstolar och andra berörda behövt vänta så här länge för att få ett besked om vad som gäller, säger Börje Leidhammar.

Du är ganska kritisk?

– Ja, kritisk mot långsam hantering. Det borde väl regering och riksdag ha kunnat ingripa lite fortare när den här domen kom 2009 i Europadomstolen. Jag tycker att det här är mer eller mindre än rättsskandal som nu äntligen går mot sin upplösning och vi vet vad som gäller.

På vilket sätt är det en rättsskandal?

– Jag tycker att det är det när enskilda behandlats olika i likartade situationer. Så att domstolar ibland har avvisat åtal, och ibland dömt tilltalade för skattebrott. Det har varit en oförutsägbarhet i rättstillämpningen under ganska lång tid nu. Och som man nu rättar till genom möjligheten för enskilda att få resning i efterhand.

Att tidigare fängelsedömda nu kan släppas är den följd av den nya praxisen. Börje Leidhammar pekar på att även personer som begått felaktigheter har rätt till en rättsäker behandling. Han försvarar konsekvensen av de nya besluten, och pekar på att de aktuella skattefifflarna som kan släppas ur fängelse redan fått sina straff.

– De har dömts och fått ett skattetillägg, och det är ju en ekonomiskt kännbar sanktion. Den påföljden kommer inte att ändras.

När den statliga utredningen är färdig i september väntas det ske en förändring av svensk lagstiftning för att anpassa den till EU:s. Vid en sådan anpassning kan det i praktiken bli så att en ekonomisk sanktion helt korrekt och lagenligt kan kombineras med ett fängelsestraff.

– Enligt en ny lagstiftning kan det mycket väl bli så att en tilltalad kan dömas till skattetillägg och exempelvis fängelsestraff, men då måste det ske vid ett och samma tillfälle och i samma förförfarande, och inte som nu. Det är den förändringen som borde ha gjorts i Sverige för länge sedan.

Dömda för skattebrott

Antalet personer som de senaste åren dömts till fängelse i mål där brott mot skattebrottslagen varit huvudbrott:

2012
74

2011
86

2010
91

2009
133

Källa: Brå. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".