Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ersättningssystemen inom vården ändras

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 16.45
En fast summa per patient
(2:01 min)
Den nya modellen testas nu i sju landsting. Foto: Karin Tengby / Röda Korset/Scanpix.

Nu ska sjukhus och vårdcentraler få betalt för patienternas hela vårdperiod, inte bara det enstaka vårdtillfället.

Modellen som ska testas i sju landsting är ett svar på den kritik dagens ersättningssystem har fått, där vissa ersättningssystem ger betalt per besök, och inte efter resultat. Med en fast summa per patient, oavsett antal vårdtillfällen, blir det viktigt att inte göra om åtgärden.

– Man kommer inte kunna få ersättning för att det uppstått en komplikation, vilket man då får i dagens ersättningssystem, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne som ingår i pilotprojektet.

Systemet har kritiserats för att leda till att patienter flyttats runt mellan olika vårdenheter, med en ny ersättning för varje besök. I den nya modellen har vårdgivaren ansvar för patienten under hela vårdepisoden, vilket ska uppmuntra uppföljning och preventiv vård.

Eftersom betalningen är densamma oavsett hur mycket tid du lägger på att patient finns det skäl att noggrant följa patientens utveckling och ge rätt vård från början. Modellen har testats under tre år inom vårdval för höft- och knäledsoperation i Stockholms läns landsting med så här långt gott resultat. Ingrid Bengtsson-Rijavec tror att projektet kan leda till en stabilare vård även om det inte kan gälla för alla diagnoser.

– Men jag tror aldrig vi kommer att komma till ett där vi har ett enda system för att ersätta alla sjukvårdsinsatser, utan vi kommer att ha olika system. Där det värdebaserade systemet kan tänka in en större del av sjukvården, men så har man multisjuka äldre som man inte riktigt i nuläget kan använda det här systemet, säger hon.

Men att försöka hitta en och samma ersättningsnivå för en så stor del av vården kan innebära risker. Det menar Anders Anell är professor i hälso- och sjukvårdens organisation vid Lunds universitet.

– Alla sådana här lösningar innebär en fast genomsnittlig kostnad, vare sig det gäller kirurgi eller multisjuka. Om man inte ser upp så kan det finnas skäl för vårdgivare att undvika väldigt kostsamma patienter för, ja , de kostar då mer än genomsnittet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".