Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Telia Sonera redovisar minskad vinst

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 07.28
Telia Soneras vd: "Ett bra kvartal"
(1:16 min)
Minskad vinst för Telia Sonera. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Telekomföretaget Telia Sonera redovisar en vinst före skatt på 5 519 miljoner kronor för andra kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 6 046 miljoner kronor motsvarande period 2012.

När Telia Soneras delårsrapport för andra kvartalet presenteras idag visar den på en minskad vinst jämfört med samma period förra året. Minskningen är på en halv miljard. Men Telia Soneras vd Per-Arne Blomqvist är ändå nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det är ett bra kvartal. Vi har en stabil försäljning och vi har plockat ut kostnader vilket gör att våra rörelsemarginaler ökar, och det är det viktigaste för oss, säger Per-Arne Blomqvist.

De viktigaste faktorerna för att påverka resultatet är enligt Per-Arne Blomqvist försäljningen, och de systematiska kostnadsbesparingar som gjorts i företaget.  

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 5 249 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 25 274 miljoner kronor, jämfört med 26 294 miljoner kronor ett år tidigare.

Den underliggande vinsten, enligt måttet ebitda, exklusive engångsposter uppgick till 8 928 miljoner kronor, jämfört med 9 034 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg analytikernas förväntningar i snitt på 8 762 miljoner kronor, enligt Reuters.

Det gångna halvåret har Telia Sonera varit i blåsväder för sina affärer i utlandet. Företaget har bland annat anklagats för mutbrott och penningtvätt i Uzbekistan, vilket företagets egna utredning inte hittade belägg för. Men affären ledde till ett byte på vd-posten. Per-Arne Blomqvist understryker att den negativa publiciteten inte varit förlamande för verksamheten i övrigt.

– Jag tycker att styrkan i bolaget är att trots att vi haft en ganska turbulent tid så har vi haft ett bra genomförande i organisationen med de åtgärder som vi satt in. Och det handlar inte bara om kostnadsbesparingar - vi har bland annat adresserat frågan om täckning i Sverige. Det har hänt mycket i organisationen trots att vi haft en turbulent period ur ett mediaperspektiv, säger Per-Arne Blomqvist.  

Utsikterna för 2013 är oförändrade, skriver Telia Sonera i delårsrapporten.

TT/Ekot

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".