Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lysande kvartalsresultat från storbankerna

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 12.15
"Ingen överraskning att bankerna går bra"
(2:05 min)
Det råder goda tider för de fyra storbankerna. Foto: Scanpix.

Alla storbankerna har nu lämnat sina kvartalsrapporter. Det går bra, alla fyra stora levererar miljardvinster. Så har det låtit de senaste dagarna.

– Ett stabilt och väldigt bra kvartal.

– Vi har haft en avkastning på 14 procent och det är en väldigt god lönsamhet.

– Ja, men vi är nöjda, vi tycker att det är ett bra resultat

Ja, det är strålande tider, lysande tider för storbankerna SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, säger vd:arna Annika Falkengren på SEB, Michael Wolf på Swedbank respektive Christian Clausen på Nordeakoncernen.

Nordea är störst och drog in drygt 9 miljarder, och de andra drog in runt 4,5 miljarder var.

Alla gick bättre än vad de analytiker som följer bankerna väntat sig, utom Swedbank, som var några procent sämre än väntat.

Tillsammans har bankerna tjänat 23 miljarder på tre månader, eller 250 miljoner – om dagen. SEB:s aktie steg med hela fem procent på börsen när resultatet blev klart.

Sammantaget lyfter SEB vinsten med nästan 30 procent, samtidigt som Europa fortfarande befinner sig i djup lågkonjunktur.

Hur är det möjligt?

Gösta Carlberg, chefredaktör på oberoende Aktiespararna, ser flera förklaringar.

– Bankerna har gjort ett eget jobb internt, man har faktiskt sett över sina kostnader, och man har sett över sina problemkrediter,  och därtill så har faktiskt de svenska bankerna en nordisk omvärld som  har varit väldigt stabil under hela krisen, så att det är ingen överraskning att bankerna går så här bra, säger han.  

Konkurrensverket klagade i en rapport i juni på svag konkurrens mellan bankerna. Några sänkta bankavigifter till följd av vinsterna ska inte vi kunder hoppas på, tror Gösta Carlberg. Tvärtom, staten har höjt kraven på att bankerna ska hålla mycket eget kapital, så vinsterna går delvis dit, tror han. Och till ökad aktieutdelning.

Däremot kan kanske svenska banker, i alla fall Handelsbanken, använda vinsterna till att börja expandera mer utomlands nu, tror Gösta Carlberg.

 – Det är ganska intressant hur svenska Handelsbanken faktiskt rycker fram på den brittiska marknaden där man är väldigt trötta på sina egna inhemska banker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".