Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot polisens hantering av polisvåld

Uppdaterat torsdag 18 juli 2013 kl 10.55
Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 09.20
Hör diskussionen om polisvåld ur P1 Morgon
(11 min)
Ett videoklipp har väckt debatten om polisens användning av våld. Foto: Lars Hedelin/Scanpix.

Självtillräcklig eller kommunikativ? Bilden av hur polisen hanterat ett videoklipp då en starkt berusad man blir slagen av en polis batong går i sär . "Jag tycker att det är förskräckligt", säger Johannes Knutsson, professor vid polishögskolan i Oslo i ett samtal i P1 Morgon.

Det var i fredags som Dagens Nyheter publicerade en video som visar hur en starkt påverkad man blir slagen med batong, biten av en polishund och nedtvingad på marken av en polis i Stockholm. Videon har sedan väckt starka reaktioner, och fått stor spridning i sociala medier.

– Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen... jag såg det en gång till, och ropade sedan på polismästaren, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander, som själv såg videon i fredags eftermiddag.

Den aktuella händelsen är nu föremål för utredning - av riksenheten för polismål. Men utåt har polisen valt att ligga lågt. Ingen information om händelsen finns på polisens hemsida. Och inte förrän tre dagar efter händelsen svarade biträdande länspolismästaren Ulf Johansson på frågor i Dagens Nyheter.

Johannes Knutsson, professor vi polishögskolan i Oslo är mycket kritisk. 

-- Jag höll också på att sätta kaffet i vrångstrupen - när jag läste en kommentar i en av våra dagstidningar. Där sade en presstalesman att ”vi ser ingen anledning varför vi behöver uttala oss om detta en helg”. Jag blev förbannad – att man kan ha en sådan dålig fingerkänsla. Jag tycker att det är förskräckligt. Och jag är alltså en polisvän.

Vad tycker du att det säger om kulturen inom polisen?

– Jag ser det som självtillräcklighet. Men också att man ska ställa in sig i ledet och sedan finna sig i vad högre chefer säger, och sedan håller man käft, säger Johannes Knutsson, som riktar skarp kritik mot polisledningen.

Varg Gyllander håller inte alls med.

– Jag tycker att det är rena dumheter som du säger nu. Just det citatet låter naturligtvis inte bra, men själva grundbeslutet att länspolismästaren inte skulle uttala sig just då – det står jag bakom, säger Varg Gyllander.

Hade ni inte kunnat vinna på att vara mer öppna?

– Det hade vi säkert. Men vi har också en utredning att förhålla oss till. Och det är också ett personalärende. Och jag tycker att det är ganska mycket att kräva av polisledningen att omedelbart ha synpunkter på ett klipp på TV, säger Varg Gyllander, som ändå inte håller med om att polisen lagt locket på.

– Jag har uppfattningen att vi kommunicerar. Jag tycker att vi har en öppen polisorganisation.

Frågor har också väckts kring att polisen som nu utreds av enheten för polismål inte tagits ur tjänst. Men Varg Gyllander pekar på att det görs en bedömning från fall till fall.  

– När vi har tittat på det här specifika ärendet, och det faktum att hon skulle ha semester, så gjordes bedömningen att det inte behövdes någon omplacering, säger Varg Gyllander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".