Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två år efter Utöya: "Sorgen måste få ta tid"

Publicerat söndag 21 juli 2013 kl 10.35
"Kyrkan måste upprätthålla hoppet"
(3:59 min)
På rosorna har Lizelle Vatndal fäst lappar med namnen på de mördade. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Även i år är det ett omfattande arrangemang för att minnas attentaten på Utöya och i de norska regeringskvarteren i Oslo den 22 juli då 77 människor dödades. Behovet av att söka tröst kommer att finnas under lång tid, tror Per Arne Dahl, domprost i Oslo.

Två år efter massakern på Utöya och i regeringskvarteren i Oslo planeras minnesarrangemang runtom i Norge, och även på vissa platser i Sverige, för att minnas fredagen som alltid förändrade Norge.

Minnesarrangemangen i Oslo börjar redan på förmiddagen, med tal och kransnedläggning av bland andra statsminister Jens Stoltenberg i regeringshögkvarteret där terrorattentatet började på eftermiddagen den 22 juli för två år sedan.

– Det kommer att vara arrangemang med samma innehåll som förra året, med kransnedläggning och minnesgudstjänst, och det kommer också statsministern att vara med på, säger Arvid Samland, kommunikationsrådgivare hos statsminister Jens Stoltenberg.

På eftermiddagen börjar minnesceremonierna ute vid Utöya, där socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Eskil Pedersen och Jens Stoltenberg deltar i en kransnedläggning på fastlandet.

Hela programmet direktsänds. Årets arrangemang är samtidigt lite mer nedtonat än i fjol, säger Arvid Samland.

– Förra året hade vi ju en konsert på Rådhusplatsen, och det kommer vi inte att ha i år. Det är också kronprinsparet och inte kungaparet som deltar i domkyrkan.

Bakom arrangemangen i Oslo står de nationella stödgrupperna efter 22-julihändelserna tillsammans med Oslo domkyrka. I kyrkan ordnas en minnesgudstjänst under dagen, men också flera mässor och en konsert med hoppet som tema.

Per Arne Dahl, domprost i Oslo, säger att kyrkans roll varit central från den dagen då terrorattentaten inträffade, då kön av människor som sökte tröst ringlade utanför domkyrkan.

Men i samband med årsdagen blir också minnen och sorgen extra tunga för många drabbade. Många brottas med sorg, men också ilska, säger Per Arne Dahl, och berättar om mötet härom dagen med en pappa som mist sin dotter i massakern.

– Han sade att ”jag är inte bara arg på Gud och människorna – på norska ”sint” – jag är långsint”. För kärleken till min dotter, den byggdes upp under många år. Och där kärleken är stark blir sorgen desto tyngre.

Kyrkan kommer att vara utsmyckad med 77 rosor på den bakre väggen, för att hedra alla dem som miste livet. Behovet av tröst kommer att vara stort under lång tid, tror Per Arne Dahl.

– När sorgen utlöses av något så våldsamt som den här terrorhandlingen, så är det klart att den får extra starka efterverkningar som ibland kräver psykologhjälp och behandling. Kyrkans roll är att vara själavårdare. Sorgen kommer att ta tid, och i kyrkan finns det tålamod som krävs.

Han räknar med att många kommer att söka sig till kyrkan på årsdagen, inte bara i Oslo utan även runtom i landet.

– Kyrkans viktigaste uppgift under de här dagarna är dels att hedra de döda, men också att upprätthålla hoppet och övertygelsen om att det finns en framtid trots allt.

I samband med tvåårsdagen öppnas också Utöya på nytt för besök för drabbade.

Ett 40-tal frivilliga har arbetat i veckor med att restaurera byggnader och omgivningar på ön. Tove Lise Granli, vars 17-årige son klarade sig under terrordådet, säger till norska NTB att frivilligarbetet på sätt och vis varit ett sätt att ”ta ön tillbaka”.

– Det är välkänt att på ön finns det platser som det är omöjligt att fly från. För mig var det viktigt att gå runt ensam och sedan tillsammans med min son och hans flickvän som visade mig sitt gömställe. För varje gång jag kommer till ön blir det lite lättare, säger Tove Lise Granli.

Andra drabbade, som Adrian Pracon, en av de första att möta medierna efter massakern, berättar för P3 Nyheter att han väljer att lämna Oslo under tvåårsdagen.

– Jag kommer att vara i Polen, och jag tror det är bra att vara lite på avstånd från Norge. Men dagen efter, när jag kommer tillbaka, ska jag åka dit, lägga ner en ros och tända ett ljus för de döda, säger Adrian Pracon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".